Linkovi

U toku istraga napada u Fort Hudu


Američka Armija upućuje u Fort Hud u Teksasu timove psihologa i vojne sveštenike, posle prekjučerašnje pucnjave u kojoj je poginulo 13 ljudi, a 30 ranjeno. Nadležni kažu da je navodni ubica, armijski major Nidal Malik Hasan, pucao iz poluautomatskog oružja i pištolja na vojnike i civile u zgradi, sve dok ga pripadnica civilne policije nije pogodila sa četiri metka.

Armija odbija da iznese moguće motive za otvaranje vatre, ali predsednik Barak Obama i drugi zvaničnici opominju da ne treba donositi zaključke dok se ne završi istraga. U svojem redovnom nedeljnom obraćanju, predsednik Obama je rekao da je incident „neobjašnjiv“ i da „izaziva veliku tugu“. On je odao priznanje vojnicima koji su pojurili da prekinu ubijanje i pomognu ranjenima. Obama je naredio da zastave na Beloj kući i državnim zgradama budu spuštene na pola koplja do 11. novembra.

U bazi Fort Hud i ostalim američkim vojnim bazama, danas je održan minut ćutanja. Posmrtni ostaci 11 žrtava će biti prebačeni u vazduhoplovnu bazu u Doveru u Delaveru, u koju se prebacuju američki vojnici koji su poginuli u ratnim zonama. Nadležni su saopštili da će u Doveru biti izvršena i autopsija. Načelnik Generalštaba američke Armije, general Džordž Kejsi, saopštio je da je zatražio od armijskih komandanata da preispitaju bezbednosne mere posle pucnjave u Fort Hudu, jednoj od najvećih baza američke Armije na svetu.

XS
SM
MD
LG