Linkovi

NVO deli hranu sa utakmica i koncerata


Veliki sportski dogadjaji i rok koncerti ostavljaju hiljada kilograma neiskorišćene hrane koja se jednostavno baca nakon završetka tih dogadjaja. Sada jedna dobrotvorna organizacija skuplja ostatke hrane i distribuira ih onima kojima je potrebna. Organizacija Rock and Wrap it up obezbedjuje gladnima 100 hiljada obroka nedeljno. Te obroke čine neupotrebljene viršle, hamburgeri i druge vrste hrane koja se nabavlja za sportske utakmice, rok koncerte, političke skupove, prikazivanja filmova i druge dogadjaje.

Na stadionu njujorških Jenkija održava se utkamica ali Sid Mendelbaum je srećan što nije tamo. I dok se utakmica zvršava, Sidov posao tek počinje. Kao osnivač organizacije Rock and Wrap It Up on je postigao sporazum sa Jenkisima, jednim od njujorških bejsbol timova. Sva hrana koja nije konzumirana sa tezgi na Stadionu ide za potrebe lokalnih gradjana.

Oni shvataju da, u partnerstvu sa nama, mogu da pomognu svojim lokalnim zajednicama i osiguraju da hrana ide onima kojima je potrebna“, kaže Sid.

Kad se utakmica zvrši, hrana se umotava i sprema za dostavu. Večerašnji primalac je obližnja Vudikrest crkva, samo nekoliko blokova dalje od novog stadiona Jenkisa koji je koštao milijardu i po dolara. Pastor Deniz Piket i volonteri u crkvi pomažu da se taj posao obavi.

„Potreba je velika. Prvi put kad je ova organizacija došla nahranili smo oko 150 ljudi.“

Hrana sa stadiona Jenkija će nahraniti mnoge gradjane Njujorka. Red se formira vrlo brzo.

„Hvala ti Bože za pomoć Jenkija i organizacije Rock and Wrap it up našoj zajednici“, ističe Deniz.

Mnoge porodice u Njujorškoj četvrti Bronks živele su generacijama u siromaštvu.

Preselio sam se ovde 1954. godine i ovo je prvi put da sam svedok ovakve obilate pomoći zajednici.“

„Živim u ovoj ulici i to je veliki blagoslov da nam hrana bude poklonjena.“

Organizacija Rock and Wrap It Up osnovana je pre 18 godina da bi se nahranili gladni i da im se pruže osnovne stvari poput artikala za ličnu higijenu koje poklanjaju hoteli.
Sid Menedelbaum kaže kako želi da se grupe koje pomažu siromašnima, pored hrane, fokusiraju i na druge stvari.

Oni bi mogli da angažuju i instruktore i osnuju programe za pomoć u zapošljavanju.“

Ovo je priča iz Njujorka, ali bi uskoro mogla biti iz Barcelone, Birmingema ili Budimpešte. Mendelbaum kaže da želi da njegova organizacija počne da posluje i sa druge strane Atlantika gde, kako navodi, evropski fudbalski timovi mogu da pomognu u borbi protiv gladi i siromaštva u sopstvenim zajednicama.

XS
SM
MD
LG