Linkovi

Najviše nezaposlenih u SAD od 1983. godine


U mesečnom izveštaju Sekretarijata za zapošljavanje navodi se da je broj nezaposlenih u oktobru skočio na 10,2 odsto, odnosno na najviši nivo od 1983. godine.

Poslodavci su prošlog meseca otpustili manje radnika nego u septembru, dodaje se u izveštaju, ali ukupan broj izgubljenih radnih mesta iznosi 190.000.

Američki predsednik Barak Obama kaže da su napori njegove administracije sprečili "slobodan pad" ekonomije, ali da ovaj "otrežnjavajući" izveštaj ukazuje na "ekonomske prepreke koje se nalaze pred nama".

U kratkoj televizijskoj izjavi, predsednik Obama je dodao i da je potpisao zakon koji će omogućiti novac za beneficije nezaposlenima koji su već duže vreme bez posla. On je odobrio i predlog zakona kojim se produžavaju poreske olakšice onima koji po prvi put kupuju kuću.

Predsednica Odbora za ekonomske savetnike u administraciji predsednika Obame, Kristina Romer kaže je tempo otpuštanja znatno sporiji u odnosu na početak godine kada je recesija bila u punom zamahu. Ona medjutim upozorava da je razočaravajući izveštaj o nezaposlenosti "čvrst" podsetnik koliko je teško i hitno da se ljudi vrate na posao.

Gubitak poslova zabeležen je u sektorima gradjevinarstva, prodaje i proizvodnje, dok su zdravstvo i agencije za privremeno zaposlenje ostvarile dobitak.

Neki ekonomisti brinu da rast nezaposlenosti negativno utiče na prihode američkih domaćinstava, što će umanjiti njihovu kupovnu moć u ekonomiji u kojoj 70 odsto zarade dolazi od potrošača.

Negativni izveštaj o broju nezaposlenih dolazi posle podataka objavljenih prošle nedelje, da je ekonomija pokazala znake oporavka tokom jula, avgusta i septembra, što je prvi period rasta zabeležen u više od godinu dana.

XS
SM
MD
LG