Linkovi

Američki milijarder uložio 44 milijarde u železnicu


Američki investitor i milijarder, Voren Bafet, prikazao je veliko poverenje u američku privredu kupivši jednu od najvećih američkih železničkih mreža. Taj posao, vredan 44 milijarde dolara, najveće je do sada ulaganje njegove kompanije, a analitičari kažu da predstavlja kockanje sa krupnim ulogom na američku ekonomsku budućnost.

Da biste ocenili ekonomiju neke zemlje, pogledajte stanje njenih železnica, kaže Voren Bafet.

"Zaista mislim da je ulaganje u železnicu važno. To vam pokazuje šta ulazi u ovu zemlju i šta izlazi iz nje," kaže Bafet.

Kada je Bafet za 44 milijarde dolara kupio železničku mrežu Berlington nortern Santa fe neki analitičari su zapitali da li taj, drugi najbogatiji čovek u svetu, zna nešto što oni ne znaju. Ajra Silver je profesor ekonomije na teksaškom Hrišćanskom univerzitetu.

"Mislim da on smatra da je ekonomija u boljem stanju nego što to misli većina ljudi, i da očekuje da će ekonomija duže vreme biti u usponu," kaže profesor Silver.

Ekonomisti smatraju da ova investicija Vorena Bafeta predstavlja kockanje na budući prosperitet pomenute železničke mreže. Sa cenom od sto dolara po deonici, ukupna suma je veća od očekivanih prihoda kompanije. Ekonomista Džon Rajding kaže da će se ulaganje isplatiti samo ako američki potrošači obnove svoju naviku da troše.

"Američke železničke kompanije oduvek su bile interesantne za ulaganje, i sada, u 21. veku, još služe za prevoz robe. Ovo je veliko iskazivanje poverenja u oporavak privrede," kaže Rajding.

Bafet priznaje da je neposredna budućnost neizvesna, ali kaže da je efikasna železnica neophodna za napredak. Ajra Silver kaže da bi kocka mogla da se isplati ako se američka privreda oporavi.

"Uložio je ogroman novac u inustriju koja je dobar indikator rasta američke privrede," kaže Silver.

Berlington nortern prevozi raznu robu, od uglja do žita i to je druga po veličini železnička kompanija sa više od 50 hiljada kilometara pruga.


XS
SM
MD
LG