Linkovi

Izrael oštro protiv optužbi UN o ratnim zločinima u Gazi


Izrael je odbacio rezoluciju UN-a kojom se podržava izveštaj u kojem se i Izrael i palestinska ekstremistička grupa Hamas optužuju da su počinili ratne zločine tokom konflikta u Gazi.

Portparol izraelskog ministarstva spoljnih poslova ocenio je da je rezolucija "potpuno drugačija od realnosti" i optužio nadležne da istraga sprovedena od strane komisije UN-a, koja je sastavila izveštaj, od samog početka nije bila objektivna.

Generalna skupština UN u četvrtak je izglasala podršku tzv. Goldstonovom izveštaju. Taj dokument je naziv dobio po južnoafričkom sudiji Ričardu Goldstonu, koji je predvodio komisiju UN-a čija je misija bila da utvrdi činjenice konflikta u Gazi od pre skoro godinu dana.

U izveštaju se optužuju obe strane, ali se navodi da je jevrejska država koristila nesrazmernu snagu u odgovoru na raketne napade ekstremista iz Gaze. Takodje, i Izrael i Palestinci se pozivaju da sprovedu istragu o eventualnim ratnim zločinima.

Rezoluciju je podržalo 114 zemalja, a posebno arapske i nesvrstane zemlje. Osamnaest zemalja, uključujući Sjedinjene Države, glasalo je protiv, dok je 44 bilo uzdržano.

U rezoluciji se od generalnog sekretara UN-a, Bana Ki-muna zahteva da u roku od tri meseca Generalnoj skupštini podnese izveštaj o implementaciji rezolucije i eventualnim dodatnim koracima koje treba preduzeti.

Palestinski zvaničnici su pozdravili rezultat glasanja. Mnoge arapske i nesvrstane zemlje su bile ko-sponzori nacrta rezolucije.

Izrael je glasao protiv i odbio da saradjuje sa komisijom na prikupljanju dokaza. Izraelski zvaničnici su prošlog meseca najavili da će formirati specijalni tim koji će ispitati optužbe da su izraelski vojnici izvršili ratne zločine kako se navodi u izveštaju UN.

Oko 1.300 Palestinaca i 13 Izraelaca poginuli su tokom 3 nedelje konflikta u Gazi decembra 2008. godine.

XS
SM
MD
LG