Linkovi

Nestali vojnici NATO-a u Avganistanu


Avganistanske vlasti veruju da su se dva nestala vojnika NATO-a udavili u reci u zapadnoj provinciji Badgis. Zamenik šefa policije u toj provinciji, Abdul Džabar rekao je da su dva vojnika izgubila život pokušavajući da izvuku iz reke kutije sa namirnicama koje su bačene iz aviona.

NATO snage su ranije saopštile da su dva pripadnika vojske nestala u sredu i da su poslednji put vidjeni kada su krenuli u rutinsku nabavku, ali nisu naveli nacionalnost vojnika.

Vojska je saopštila da je više od 25 pripadnika NATO-a i avganistanske vojske ranjeno tokom potrage za nestalim vojnicima. Portparol NATO-a izjavio je da je tih 25 ljudi povredjeno tokom "pobunjeničkih aktivnosti" ali nije saopštio više detalja.

Portparol NATO-a je rekao da je pokrenuta masovna potraga i spasilačka operacija u potrazi za nestalim vojnicima.

U odvojenom izveštaju, NATO je potvrdio da su dva američka vojnika poginula u četvrtak u bombaškom napadu u južnom Avganistanu.

Od pada vlade Talibana 2001, u borbama u toj zemlji, ove godine poginuo je najveći broj medjunarodnih vojnika.

Komandant NATO snaga u Avganistanu, nemački general Egon Rams upozorio je juče da medjunarodne snage imaju sve manje vremena da se obračunaju sa pobunjenicima Talibana i da se pribojava da će ukoliko se ovakva situacija nastavi, podrška medjunarodne zajednice misiji NATO-a biti još manja nego što je sada.

Na protestu zbog bombardovanja medjunarodne koalicije u kojima je, kako tvrdi lokalno stanovništvo, ubijeno najmanje 9 civila, ljutiti Avganistanci su juče izvikivali slogane protiv stranih trupa. Lokalne vlasti, medjutim, tvrde da su u napadima poginuli samo pobunjenici. Stanovnici mesta koje je bombardovano, proneli su leševe žrtava ulicama Laškar Gaha, glavnog grada južne pokrajine Helmand. Kabinet avganistanskog predsednika, Hamida Karzaija izdao je saopštenje u kome se osudjuju vazdušni napadi.

Vrhovni komandant američkih snaga u Avganistanu, general Stenli Mekristal, izjavio je da civilne žrtve potkopavaju cilj misije zapadnih sila.

XS
SM
MD
LG