Linkovi

Gordon: Evropa najbolji partner SAD


Evropa je najbolji i najozbiljniji partner Sjedinjenih Država u rešavanju brojnih globalnih izazova, rekao je pomoćnik državnog sekretara za Evropu i Evroaziju Filip Gordon. Govoreći o američko-evropskim odnosima na brifingu u Centru za strane novinare, ovde u Vašingtonu, Gordon je naglasio da je prioritet Obamine administracije integracija ostatka Evrope u evroatlantske institucije.

Za rješavanje globalnih izazova sa kojima se Sjedinjene Države suočavaju širom svijeta, od Avganistana i Irana do finansijske krize, neophodno je snažnije i intenzivnije partnerstvo sa Evropom-ocijenio je pomoćnik državnog sekretara.

“Amerikanci ne mogu sami da rješavaju te globalne izazove i potrebni su nam snažni partneri, i nema boljih, ozbiljnijih i korisnijih partnera od onih u Evropi, gdje postoje slične prosperitetne demokratije, koje brinu o istim stvarima kao i mi.”

Gordon je kazao da brojni susreti američkih i evropskih zvaničnika, samo tokom ove nedjelje, demantuju navode da Sjedinjene Države nisu duboko angažovana sa evropskim partnerima. Vašington će, najavio je američki zvaničnik, nastaviti da podržava demokratiju, stabilnost i prosperitet u cijeloj Evropi.

Svjedoci smo da su nakon pada Berlinskog zida mnoge evropske zemlje postale demokratičnije, stabilnije i prosperitetnije i da su postale članice NATO-a I Evropske Unije. Važan prioritet Obamine administracije je da osigura da zemlje koje još nisu članice NATO-a i Evropske Unije, takođe mogu da imaju koristi od istog procesa. Intenzivno smo angažovani na Balkanu, Kavkazu i drugim djelovima istočne Evrope."

Odgovarajući na pitanja novinara, pomoćnik državnog sekretara prokomentarisao je situaciju u Bosni i Hercegovini, ističući da su Sjedinjene Države veoma zainteresovane za to pitanje. Gordon je podsjetio da su zamjenik državnog sekretara Džejms Stajnberg i švedski ministar inostranih poslova Karl Bilt predstavili bosanskim liderima paket, koji bi im omogućio da napreduju ka samostalnom donošenju odluka i evropskim institucijama.

“Ne možete biti ni na početnoj tačci za ulazak u EU, ukoliko nemate vladu koja može da vas predstavlja u Uniji. To upravo paket treba da ponudi. Mislimo da on predstavlja najbolji mogući balans između različitih stavova političkih lidera. Definitivno odražava američko-evropsko jedinstvo, što je takođe važno, kako bi lideri znali da zastupamo isti stav. Nastavićemo da radimo sa njima kako bi smo postigli taj cilj. U tom smislu, i mi želimo zatvaranje kancelarije Visokog predstavnika kada se ispune za to predviđeni kriterijumi, jer tada će Bosna moći sama da donosi svoje odluke, što želimo da postignemo.”

Zvaničnik državnog sekretarijata kazao je i da se nada je moguć dogovor Makedonije i Grčke u pogledu imena, naglašavajući da bi to doprinijelo stabilnosti na Balkanu i boljim odnosima dvije zemlje.

XS
SM
MD
LG