Linkovi

U pucnjavi u vojnoj bazi u Teksasu ubijeno 13, a ranjena 31 osoba


Vojno i civilno osoblje u bazi američke Kopnene vojske Fort Hud, u Teksasu, danas će biti u žalosti u znak sećanja na žrtve najtežeg masovnog ubistva u nekoj od baza američkih oružanih snaga.

Zvaničnici baze Fort Hud kažu da je 13 ljudi ubijeno, a 31 osoba ranjena kada je jedan vojni psihijatar, kako se smatra, počeo juče da puca iz dva pištolja u zgradi u kojoj su se vojnici pripremali za odlazak van zemlje.

Osumnjičeni ubica je identifikovan kao major Nidal Malik Hasan, rođen u američkoj državi Virdžiniji. Prema prvim izveštajima Hasan je ubijen u razmeni vatre sa vojnim i civilnim policajcima, ali nekoliko sati kasnije, komandant baze generalpukovnik Robert Koun, rekao je novinarima da je Hasan preživeo. General Koun je takođe ispravio raniji izveštaj prema kome je u pucnjavi ubijen i jedan civilni policajac.

Komandant baze Fort Hud rekao je da motiv za ubistva još nije poznat, ali da je jedan bivši Hasanov kolega rekao da se Hasan duboko protivio američkom angažovanju u ratovima u Iraku i Avganistanu i da se nadao da će predsednik Obama povući američke vojnike iz tih zemalja. Ista osoba je izjavila da je Hasan trebalo uskoro da bude poslat na službu u Avganistan.

Major Hasan je diplomirao medicinu na jednom vojnom medicinskom fakultetu 2003. godine, a zatim je 6 godina radio u Medicinskom centru Kopnene vojske Valter Rid, u Vašingtonu, pre nego što je u julu prekomandovan u bazu Fort Hud.

U Vašingtonu, predsednik Obama je nazvao ovaj incident "užasnom eksplozijom nasilja," dodajući da je "strašno" to što su muškarci i žene koji služe svojoj zemlji bili izloženi vatri na američkom tlu.

XS
SM
MD
LG