Linkovi

Kardin: Pogrešno predstavljen razgovor sa delegacijom RS


Predsjedavajući Helsinške komisije američkog Kongresa senator Ben Kardin, koji se ove nedjelje sastao sa predstavnicima Republike Srpske, kazao je da je delegacija netačno prikazala sadržaj tog razgovora.

Kardin je u juče objavljenom saopštenju naveo da ga je zaprepastilo saznanje da su njegovi razgovori sa delegacijom netačno sumirani na internet stranici vlade Republike Srpske. Senator je naglasio da je razočaravajuće što se u tekstu ne pominje ustavna reforma, o kojoj je često govorio tokom susreta. “Ustavna reforma je ključna za stvaranje funkcionalne bosanske države i bosanski politički lideri moraju da postignu sporazum o tome šta ono za sobom povlači. To je suština onog šta sam rekao delegaciji, uz izraženu nadu da će Sjedinjene Države i dalje biti aktivno angažovane u okviru tih napora, s obzirom na to da je poslednjih 15 godina uložila značajna diplomatska sredstva i resurse u Bosni” , istakao je američki senator. Takođe je dodao da vlada Republike Srpske može da tvrdi da on podržava njenu poziciju samo ako je saglasna da je ustavna reforma ključna za napredak Bosne.

U saopštenju vlade Republike Srpske navodi se da je delegacija, u kojoj su između ostalog bili ministar pravde i generalni sekretar, na sastanku sa Kardinom prenijela jasan stav da ustavne promjene nisu uslov za zatvaranje kancelarije Visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini. Predsjedavajući Helsinške komisije je u svom saopštenju naveo da se svi raduju danu kada će kancelarija Visokog predstavnika može biti zatvorena, ali samo u kontekstu ispunjavanja pet ciljeva i dva uslova koje je utvrdio Savjet za implementaciju mira, što, po njegovom mišljenju, obuhvata ustavnu reformu.

XS
SM
MD
LG