Linkovi

Karadžiću nametnut branilac


Haški sud je danas odlučio - Radovanu Karadžiću će biti određen pravni savetnik, branilac koji će zastupati njegove interese pred sudom. Dajući braniocu vreme da se pripremi za proces, sudije Trubunala su donele odluku da se suđenje nekadašnjem političkom vođi bosanskih Srba, optuženom za genocid i zločine protiv čovečnosti počinjene nad Bošnjacima i Hrvatima u Bosni i Hercegovini, nastavi 1. marta 2010. godine.

U obrazloženju sudske odluke se podseća da je proces protiv Karadžića počeo bez njegovog prisustva u sudnici, iako je optuženi u više navrata upozoren da će njegova odluka da se ne pojavi pred sudijama imati određene posledice po dalji tok procesa. Karadžić i njegovi pravni savetnici smatraju da nisu imali dovoljno vremena za pripremu odbrane, što, po njima, ne garantuje pošteno i efikasno suđenje.

Ipak, optuženom se ostavlja pravo da u određenim radnjama sam sebe predstavlja pred sudom - poput podnošenja pismenih akata i odgovora na njih. Odlukom suda se jasno ukazuje - ukoliko Karadžić i tokom martovskog nastavka suđenja nastavi namerno da odsustvuje sa sudskog procesa ili na bilo koji drugi način ometa suđenje, biće mu ukinuto pravo da se sam predstavlja, ukinuće se podrška pridodatog tima odbrane, a zastupnik koji mu se odredi preuzeće dužnost predstavljanja optuženog.

XS
SM
MD
LG