Linkovi

UN premešta deo osoblja u Avganistanu na bezbednije lokacije


Ujedinjene nacija saopštile su da će privremeno premjestiti više od polovine od ukupno 1100 zaposlenih u Avganistanu, nakakon smrtonosnog napada Talibana na objekat namijenjen osoblju Svjetske organizacije.

Šef misije UN-a u toj zemlji, Kaj Ejde, kazao je da su zvaničnici počeli da premještaju najmanje 600 zaposlenih na bezbjednije lokacije u Avganistanu i izvan te zemlje. Ejde je dodao da Ujedinjene Nacije ne govore o povlačenju iz Avganistana, već da vode računa o bezbjednosti svog osoblja i istovremeno osiguravaju nastavak operacija u toj zemlji.

U prošlonedjeljnom napadu bombaša samoubice na međunarodno prenoćište u prijestonici Kabulu poginulo je pet radnika Svjetske organizacije. Taliban je saopštio da su meta bili zaposleni u UN-u koji su radili na avganistanskim izborima. NATO je u međuvremenu saopštio da je u napadu ekstremista na patrolu Alijanse u istočnom Avganistanu poginuo američki vojnik. Takođe je navedeno da su koalicione trupe ubile nekoliko ekstremista u pokrajinama Vardak i Host.

Protest zbog napada

Meštani Laškar Gaha, glavnog grada pokrajine Helmand na jugu Avganistana, protestuju zbog noćašnjeg vazdušnog napada međunarodnih snaga u kojem tvrde da je poginulo najmanje devet civila, dok lokalne vlasti tvrde da su žrtve isključivo ekstremisti. Noseći kroz grad leševe poginulih, demonstranti su skandirali parole protiv avganistanske vlade i stranih snaga. Učesnici protesta tvrde da su civilne žrtve u vreme napada obavljale poljske radove. Kancelarija predsednika Hamida Karzaija je javno osudila napad.XS
SM
MD
LG