Linkovi

Amerikanci više troše; ekonomija se oporavlja


Najnoviji izveštaji o maloprodaji u Sjedinjenim Državama pokazuju nove znake da se ekonomija oporavlja. Kako izgleda, Amerikanci su ponovo počeli da troše, mada umereno. To nije jedini nagoveštaj ekonomskog oporavka.

Kompanija za proizvodnju kamp prikolica iz severne Indijane najednom mora da zaposli više ljudi kako bi mogla da izvrši sve porudžbine.

"Razmišljali smo kako da uposlimo radnike u poslednjih nekoliko meseci, pogotovo u novembru i decembru, a onda odjednom moramo da smislimo kako da postignemo sve", kaže Devon Miler iz te firme.

Ovo je jedan od pozitivnih znakova za ekonomiju koja i dalje pokušava da uspostavi balans. Najnoviji nedeljni izveštaj pokazuje da je 512 hiljada Amerikanaca podnelo zahtev za nadoknade za nezaposlene, što je manje nego što su ekonomisti predvidjali. Nivo nezaposlenosti od gotovo 10 odsto podstakao je američke zakonodavce u Senatu da u sredu uveče odobre produženje pomoći nezaposlenima, posebno u državama koje su najteže pogodjene ekonomskom krizom.

"Pad nezaposlenosti će biti vrlo, vrlo spor", smatra Džon Silvia iz banke Vels Fargo.

Zabrinuti Amerikanci su svoje nezadovoljstvo ekonomijom iskazali u utorak na izborima za guvernere, glasajući za republikance i u Nju Džerziju i u Virdžiniji. Bela kuća je zauzela odbrambeni stav.

"Pomoglo bi kada oni čija je politika dovela do ovog haosa, ne bi samo sedeli i kritikovali nas dok pokušavamo da izvučemo kola iz jarka", poručuje savetnik u Beloj kući, Dejvid Ekselrod.

Sutrašnji mesečni izveštaj o zaposlenosti u oktobru jasnije će pokazati u kom se pravcu kreće ekonomija.

Prema istraživanju organizacije Galup, danas, tačno godinu dana posle izbora na kojima je predsednik Obama odneo ubedljivu pobedu, 16 odsto manje Amerikanaca ima poverenje da će njegova administracija uspeti da poboljša stanje u domenu nezaposlenosti.

XS
SM
MD
LG