Linkovi

Srbija postigla dogovor sa MMF-om


Srbija je postigla dogovor sa Međunarodnim monetarnim fondom o svim spornim pitanjima vezanim uglavnom za 2010-tu godinu. Usaglašen je nivo deficita u idućoj godini, tokom koje ostaju zamrznute penzije i plate u javnom sektoru.

U 2010-toj Srbiji je odobren budžetski deficit od oko 130 milijardi dinara, to jest četiri odsto bruto domaćeg proizvoda. Kako su na današnjoj konferenciji za novinare, nakon uspešnih pregovora, saopštili predstavnici MMF-a i srpske Vlade, najveća ušteda biće ostvarena produženim zamrzavanjem plata i penzija u narednoj godini.

Glavna stvar za postizanje ovih ciljeva biće zamrzavanje plata i penzija u 2009-toj i 2010-toj. Ali u isto vreme mi smo potpuno uvereni da se ovaj relativno visoki budžetski deficit mora pokrivati iz neinflatornih izvora”, kazao je šef misije MMF-a Albert Jeger.

Kako je najavila ministarka finansija dogovoreno je da iduće godine počne i reforma penzionog sistema koja će trajati punu deceniju. Javna potrošnja će sa 44, 5 odsto BDP-a u 2008-moj biti smanjena na 41,4 odsto BDP-a u 2010-toj godini. Dogovorom sa MMF-om obezbeđuje se predvidivost fiskalne politike u 2010. godini i posle toga.

Ja mislim da je poreska reforma nešto što treba da se izvede nezavisno od krize. Ali poreska reforma nužno ne znači porast poreskih stopa. Upravo je na liniji onoga što je gospodin Jeger rekao, znači proširenje poreske osnovice”, naglasila je ministarka finansije Dijana Dragutinović.

Srpske vlasti i predstavnici MMF-a su se dogovorili i da preostali deo kredita, umesto po ranijoj dinamici, bude isplaćivan ravnomerno do kraja roka. A kako je istakao ministar ekonomije Mlađan Dinkić, sporazum sa Međunarodnim monetarnim fondom olakšaće Srbije dobijanje povoljnih kredita na drugim mestima.

“Dogovor sa MMF-om Srbiji omogućava korišćenje jeftinih sredstava Svetske banke za pokriće budžetskog deficita i već 17. novembra u Njujorku očekujemo pozitivnu odluku borda Svetske banke da Srbiji odobri 200 miliona dolara. Takođe, sporazum sa MMF-om nam otvara vrata makrofinansijskoj pomoći EU u narednoj godini koja je predviđena na iznos od oko 200 miliona evra.”

Nastavak pregovora MMF i Srbije zakazan je za februar iduće godine.

XS
SM
MD
LG