Linkovi

Istorijsko obraćanje njemačke kancelarke u Kongresu


Dvadeset godina nakon pada Berlinskog zida, Angela Merkel postala je prvi njemački kancelar koji se obratio zakonodavcima na zajedničkoj sjednici oba doma američkog Kongresa. Merkel se zahvalila Sjedinjenim Državama na pomoći tokom procesa ujedinjenja i pozvala na jedinstvo u pogledu Irana i klimatskih promjena.

Američki zakonodavci danas su prisustvovali istorijskom obraćanju kancelarke Angele Merkel u sali Predstavničkog doma.

"Hvala vam na izuzetnoj časti i privilegiji da vam se obratim danas, nekoliko dana uoči 20. godišnjice pada Berlinskog zida."

Govoreći o svom odrastanju u komunističkoj Istočnoj Njemačkoj, Merkel je istakla da nije ni sanjala da će se jednog dana obratiti američkom Kongresu kao liderka ujedinjene i slobodne zemlje.

"Prije dvadeset godina i pada Berlinskog zida, ni u najluđim snovima nisam mogla da pomislim da je ovo moguće, zato što u to vrijeme nisam mogla ni da zamislim da ću ikada da putujem u Sjedinjene Države, a kamoli da jednog dana stojim ovdje pred vama."

Njemačka kancelarka dodala je da želi da iskoristi tu priliku kako bi zahvalila Amerikancima na pomoći tokom ujedinjenja.

"Ja, odnosno mi Njemci, znamo koliko dugujemo vama, našim američkim prijateljima. Nikada nećemo i ja lično nikada neću to zaboraviti.”

Obilježavjući godišnjicu pada Berlinskog zida, svijet međutim ne bi trebalo da zaboravi izazove današnjice, naglasila je Merkel, navodeći primjer Irana i njegovih nuklearnih ambicija.

“Nuklearna bomba u rukama iranskog predsjednika koji poriče holokaust, prijeti Izraelu i negira njegovo pravo da postoji, nije prihvatljiva."

Takođe se založila za postizanje globalnog dogovora o klimatskim promjenama na sastanku u Kopenhagenu narednog mjeseca.

"Nema sumnje da će u decembru, oči svijeta biti uprte u nas, Evropljane i u Amerikance.”

Njemačka zvaničnica je o tom i drugim pitanjima prethodno razgovarala sa američkim predsjednikom Barakom Obamom u Bijeloj kući. Obama je Njemačku nazvao snažnim saveznikom, a Angelu Merkel izuzetnim liderom.

XS
SM
MD
LG