Linkovi

Dejvid Milibend nastoji da odmrzne odnose sa Rusijom


Britanski sekretar za inostane poslove Dejvid Milibend i njegov ruski kolega Sergej Lavrov razgovarali su danas u Moskvi o tome kako da poporave narušene odnose, tri godine nakon fatalnog trovanja bivšeg špijuna KGB-a u Britaniji.

Milibend je prvi britanski sekretar za inostrane poslove koji je posetio Rusiju u poslednjih pet godina. On je najveći deo vremena proveo u Moskvi, u razgovorima sa ruskim ministrom inostranih poslova Sergejem Lavrovom.

Milibend je rekao da Britanija i Rusija moraju da pronadju „zajedničko gledište“ i saradjuju na rešavanju zajedničkih izazova.

Ubistvo bivšeg špijuna koji je potom postao kritičar Kremlja, Aleksandra Litvinjenka, 2006. godine, zateglo je britansko-ruske odnose.

Lavrov je danas ponovo potvrdio odbijanje Moskve da preda drugog bivšeg pripadnika KGB-a, Andreja Lugovoja, koji je, kako britanske vlasti smatraju, otrovao Litvinjenka veoma radioaktivnom supstancom. Lavrov je ukazao da bi ta akcija zathevala da Rusija promeni ustav, koji zabranjuje izručivanje sopstvenih gradjana drugim zemljama.

XS
SM
MD
LG