Linkovi

Nove tehnologije pomažu u borbi za ljudska prava


Tehnologija menja naše živote, a menja i način na koji neprofitne organizacije nadgledaju kršenje ljudskih prava širom sveta. Fotografije snimljene sa velikih visina otkrivaju užasavajuće priče – dok humanitarne organizacije kontrolišu dešavanja sa razdaljine od nekoliko hiljada kilometara.

Sjedinjene Države su 2001. pokrenule operaciju “Istrajna sloboda” odnosno invaziju na Avganistan sa ciljem da obore Taliban. Snage avganistanskog Severnog saveza, koje su imale podršku Sjedinjenih Država, pridružile su se borbama.

Pripadnici grupe “Lekari za ljudska prava”, kažu da su otkrili masovnu grobnicu u kojoj se nalazi 2 hiljade talibanskih ekstremista i da veruju da su ih ubili pripadnici Severnog saveza. Kada su “Lekari za ljudska prava” pokrenuli istragu, satelitske fotografije su potvrdile njihova najveća strahovanja.

"Kada smo dobili satelitski snimak, videli smo kamion. Konkretno tog dana nije bilo oblaka tako da se jasno vidi nešto što izgleda kao bager. Nismo bili iznenađeni – to je samo potvrdilo ono u šta smo sumnjali i sada smo imali dokaz da je neko naručio veliku mašinu da, najverovatnije, ukloni tela", kaže Suzana Sirkin iz te organizacije.

Genocid u Darfuru se obavlja tako što policija uništava čitava sela, koja se nalaze u ruralnim područjima do kojih je gotovo nemoguće doći s obizirom na zabrane sudanske vlade. Ali zahvaljujući programu pod nazivom “Eyes on Darfur” svet sada može da nadgleda desetine sela, koja se nalaze u opasnosti.

Naučnica Suzan Volfinbarger objašnjava kako satelitski snimci otkrivaju napadnuta područja.

"To su kao velike opekotine. Videće se prstenovi od pepela na mestu gde su gorele ograde, a pepeo je svetlije boje. Oni se nalaze na istom mestu gde su na prethodnoj fotografiji bile zgrade i ograde", priča ona.

Satelitska tehnologija dovela je do revolucije u načinu na koji grupe za ljudska prava otkrivaju zločine. Ipak, i dalje postoje poteškoće, od kojih je jedna – visoka cena takve tehnologije.

Udaljena sela se često ne vide na mapama ili vlada ne dovoljava kartografiju odredjenog područja.

Centar za američki napredak smatra da bi Sjedinjene Države trebalo da usavrše bazu podataka mapa, koja je dostupna javnosti. Centar takođe zahteva od vlasti da obaveste grupe za ljudska prava o kupovini fotografija, kako bi te organizacije mogle da dodju do njih po nižoj ceni. Nove fotografije koštaju 2 hiljade dolara, dok cena duplikata iznosi nekoliko stotina dolara.

Pravi posao, međutim, dolazi posle objavljivanja fotografija.

"To je samo jedna alatka. Na kraju su ljudska bića, vlade i građani sveta oni koji treba da odluče kako da takve stvari zaustave i kazne zločince", kaže Sirkin i zaključuje da je to mnogo teži zadatak.

XS
SM
MD
LG