Linkovi

Obama: Američka ekonomija ide u dobrom pravcu


Američki predsednik Barak Obama kaže da se Sjedinjene Države "kreću u dobrom pravcu", što pokazuju i prvi izveštaji o ekonomskom rastu u ovoj godini.

U svom redovnom nedeljnom obraćanju putem radija, Obama je zapazio da se nacionalni bruto proizvod ovog meseca povećao, dodavši da će biti još "uspona i padova", ali da su Sjedinjene Države "prešle dugačak put".

Obama je umanjio značaj podataka o nezaposlenosti, naglasivši da je njegov plan za stimulaciju ekonomije otvorio ili sačuvao više od milion radnih mesta. Nezaposlenost je u septembru premašila 26-ogodišnji rekord i verovatno će se još povećati.

U svom odgovoru, republikanci su kritikovali plan za reformu zdravstvenog osiguranja za koji se zalaže predsednik.

Lider manjine u Predstavničkom domu, Džon Bejner rekao je da se predlogom o kojem će Kongres raspravljati iduće nedelje povećava cena zdravstvene nege, smanjuju državne povlastice za starije građane i zatvaraju radna mesta.

On se zauzeo za alternativni plan, koji obuhvata i mogućnost uplaćivanja pojedinačnog ili grupnog zdravstvenog osiguranja u drugoj državi. Bejner se založio i za ograničavanje mogućnosti pokretanja sudskih parnica protiv pogrešnog lečenja.

XS
SM
MD
LG