Linkovi

Razgovori Klintonove i Abasa bez rezultata


Palestinski zvaničnici kažu da razgovori palestinskog predsednika Mahmuda Abasa i američke državne sekretarke Hilari Klinton nisu doneli prodor u pogledu bliskoistočnih mirovnih pregovora.

Saeb Erekat, pomoćnik predsednika Abasa, izjavio je da Palestinci verovatno neće obnoviti mirovne razgovore sa Izraelom pre potpunog zamrzavanja izgradnje jevrejskih naselja.

Erekat je rekao da je o tim naseljima bilo reči prilikom današnjeg susreta Abasa i Hilari Klinton u Abu Dabiju, u Ujedinjenim Arapskim Emiratima. Tom sastanku je prisustvovao i američki izaslanik za Bliski istok Džordž Mičel.

Izrael nudi samo delimično zamrzavanje izgradnje jevrejskih naselja na Zapadnoj obali. Državna sekretarka treba da se sastane u Izraelu sa palestinskim premijerom Benjaminom Netanjahuom. On je juče izjavio da sa nestrpljenjem očekuje razgovor o "što skorijem" ponovnom pokretanju mirovnih pregovora sa Palestincima.

Portparol Državnog sekretarijata, Pi Džej Krouli je izjavio da dolazak državne sekretarke u region odražava rešenost administracije Sjedinjenih Država da prevaziđu razmimoilaženja sa kojima su suočeni pregovarači u traganju za "sveobuhvatnim bliskoistočnim mirom".

Pored izgradnje naselja, izraelski i palestinski pregovarači tek treba da se dogovore o budućnosti Jerusalima, sudbini palestinskih izbeglica i granicama buduće palestinske države.

XS
SM
MD
LG