Linkovi

Uhapšeni osumnjičeni za napade na UN u Avganistanu


Vlasti u Avganistanu su saopštile da su uhapsile najmanje šest osoba za koje se veruje da su umešane u smrtonosni napad prošle srede na rezidencijalni objekat Ujedinjenih nacija u Kabulu.

To je saopštio šef avganistanske obaveštajne službe Amrulah Saleh. U napadu za koji je odgovornost preuzeo Taliban, poginuli su pet službenika Ujedinjenih nacija iz inostranstva i najmanje dva avganistanska čuvara, kao i tri napadača.

Taliban je saopštio da je to samo prvi korak plana za ometanje odlučujućeg kruga predsedničkih izbora, zakazanog za 7. novembar.

Ekstremisti u prslucima sa eksplozivom, napali su objekat Ujedinjenih nacija u zoru. Pripadnici bezbednosti su im pružali otpor najmanje sat, dok u pomoć nisu pristigli vojnici NATO-a i avganistanski policajci.

Ujedinjene nacije postavljaju pitanje zbog čega je za pomoć trebalo toliko vremena i traže pojačane mere bezbednosti.

Izbori u Avganistanu neizvesni

U medjuvremenu, izvori bliski avganistanskom predsedničkom kandidatu Abduli Abduli kažu da postoji mogućnost da se on povuče iz odlučujućeg kruga izbora - u kojem mu je protivkandidat predsednik Hamid Karzai - zbog sumnji u verodostojnost glasanja.

U novinskim izveštajima iz Avganistana se navodi da pojedini zvaničnici kažu da će Abdula bojkotovati izbore, ako se do danas ne usvoje njegovi zahtevi. Očekuje se da on odluku o tome saopšti sutra.

Abdula je proteklih dana postavio nekoliko uslova da bi se izbeglo ponavljanje rasprostranjene krađe koja je obeležila predsedničke izbore 20. avgusta. On je od predsednika Karzaija između ostalog tražio da do danas smeni predsednika avganistanske Izborne komisije Azizulaha Lodina, što je Karzai odbio.

Portparol Izborne komisije je izjavio za Glas Amerike da je za Abdulu prekasno da se legalno povuče s izbora.

Američka državna sekretarka Hilari Klinton je rekla da Abdulin bojkot ne bi umanjio legitimnost odlučujućeg kruga i dodala da takve situacije nisu neobične i da se događaju i u Sjedinjenim Državama.

Američki zvaničnici kažu da predsednik Obama čeka završetak izbora da bi posle toga odlučio da li će da uputi dodatne američke trupe u Avganistan.

Obama se juče u Beloj kući sastao sa članovima američkog Združenog generalštaba oružanih snaga – komandantima Vazduhoplovstva, Armije, Mornarice i Marinaca – sa kojima je razmatrao zahtev za upućivanje dodatnih trupa i situaciju u Avganistanu. Zvaničnici kažu da na tom sastanku ništa nije odlučeno.

XS
SM
MD
LG