Linkovi

Završen samit evropskih lidera - pružene garancije Češkoj


Danas završeni samit evropskih lidera doneo je dva ključna pomaka: garancije Češkoj koje bi trebalo da dovedu do skorog potpisivanja Lisabonskog sporazuma i načelni dogovor o finansiranju neophodnog prilagodjavanja država u razvoju potrebama globalne borbe protiv klimatskih promena.

Evropski lideri su povukli i poslednji potez otvaranja vrata skorom stupanju na snagu Lisabonskig sporazuma - složili su se da daju garancije Češkoj, tačnije, njenom predsjedniku Vaclavu Klausu, da će ta želja, kao i ranije Poljske i Velike Britanije, biti izuzeta iz nadležnosti evropskog pravosudja nad nacionalnim.

Česi time žele da se zaštite od moguće situacije da neko od potomaka Njemaca proteranih posle Drugog svetskog rata, tražeći svoja prava i imovinu, pravdu ne potraži na nekoj od evropskih sudskih instanci.

"Vijeće je uspjelo da se dogovori o onome što je traženo od strane Češke Republike, a u vezi sa uvrštavanjem u protokol 30, već ranije dat Poljskoj i Velikoj Britaniji - protokol o ljudskim pravima. Odluku je omogućila činjenica da susjedi Češke nisu imali prigovora i na njih ta odluka ne ostavlja nikakve pravne posljedice", izjavio je švedski premijer i predsjedavajući Evropskim vijećem, Frederik Rajnfelt.

Što se tiče klimatskih promjena i uobličavanja zajedničkog evropskog stava pred skori globalni samit u Kopenhagenu, pred briselski suret je bila duboka podjela unutar Evrope o tome ko će i koliko uložiti u evropski fond za pomoć državama u razvoju.

Da nije riječ o malom novcu, govori i procjena Evropske komisije da je tom dijelu svijeta, koji je ujedno i ozbiljan zagadjivač, do 2020. godine potrebno oko 100 milijardi eura godišnjih ulaganja u prilagodjavanje ekonomija novim standardima.

Evropljani su obećali da će učestvovati u tom finansiranju, ali danas nisu rekli ko i koliko, jer je još uvijek otvoreno pitanje da li će, sa evropske strane, najviše dati oni koji najviše i zagadjajuju ili oni koji najviše imaju.

Ostavljajući "detalje" za kasnije, zvaničnici su objavili.

"Sada možemo reći da smo u poziciji da iskoristimo trenutak pred Kopenhagen. Iskreno, mislim da je riječ o kritičnom trenutku, gdje mnogi vjeruju da je samit u Kopenhagenu u opasnosti da propadne", poručio je predsjednik Evropske komisije, Žoze Manuel Barozo.

Uvjereni da imaju dobru osnovu za Kopenhagen, evropski lideri odlaze zadovoljni kući, iščekujući sada i potpis češkog predsjednika, koji će značiti uklanjanje i posljednje prepreke stupanju na snagu Lisabona.

Danas se, dakle, skoro sa izvjesnošću može govotriti da će 2010. značiti početak novog poglavlja u istoriji EU, koja, uz ekonomsku snagu, dobija i jasne političke okvire.

Značiće to, sasvim sigurno, stvaranje preduvjeta i da se Zapadni Balkan lakše integriše u evropsku maticu, onda kada svi ispiti integracijskog procesa budu uspješno položeni.

XS
SM
MD
LG