Linkovi

Klinton završila posetu Pakistanu


Državna sekretarka Hilari Klinton je završila trodnevnu posetu Pakistanu i večeras dolazi na Bliski istok. Tokom boravka u Pakistanu, nastojala je da poboljša odnose sa Pakistanskom vladom – ključnim saveznikom u borbi protiv terorizma. Ipak, to je nije sprečilo da iznese i neke nediplomatske komentare o zemlji-domaćinu.

Državna sekretarka Hilari Klinton je boravila u Pakistanu – u znaku jačanja dobre volje.
Međutim, istovremeno je prenela oštru poruku da pokušaji Pakistana da pohvataju glavne pobunjeničke vođe nisu dovoljno dobri.

"Postoji nedostatak poverenja. Nivo bezbednosti koji Pakistanci zaslužuju neće moći da se dostigne ako ne pronađemo one koji i dalje prete, ne samo u Pakistanu, nego i u Avganistanu i celom svetu i želimo da to jasno kažemo", rekla je Klinton.

Tokom njene posete, pakistanska vojska je nastavila ofanzivu u Južnom Vaziristanu, koji se smatra glavnim pobunjeničkim uporištem. Vojska tvrdi da se približava glavnoj talibanskoj bazi.

Hilari Klinton je rekla da je "teško poverovati" da niko u pakistanskoj vladi ne zna gde se kriju glavne vođe Al-Kaide i da bi vlada mogla da bude agresivnija u traganju za njima.

"Mislim da bi to mogla da bude propuštena prilika i nerazumevanje pravih razmera opasnosti, ukoliko vlada ne shvati da i nju ugrožava svako utočište terorista na bilo kojem mestu, da ugrožava i nas i da to mora da se reši", kaže državna sekretarka Klinton.

Pojedini kritikuju zapažanja Hilari Klinton kao "nediplomatska" i mnogi Pakistanci okrivljuju savezništvo njihove vlade sa Sjedinjenim Državama za porast broja napada na civile kao što su bombaški napadi na pijaci u kojima je proteklih dana poginulo više od 150 ljudi.

Na jednoj od javnih tribina na kojima je učestvovala, nekoliko Pakistanaca je osudilo napade bespilotnim letelicama na ciljeve ekstremista u zemlji, tvrdeći da u njima često ginu i civili, ali Hilari Klinton na to nije odgovorila.

XS
SM
MD
LG