Linkovi

U SAD nedovoljno vakcina protiv virusa H1N1


Centri za kontrolu i prevenciju bolesti saopštili su da u Sjedinjenim Državama nema dovoljno vakcina protiv virusa H1N1. Škole i klinike širom zemlje suočavaju se sa posledicama nestašice.

To je zastrašujuće iskustvo za neku decu, ali ih njihovi roditelji smatraju srećnicima.

"Razgovarajte sa decom unapred i objasnite im tako da shvate da im je vakcina potrebna i zatim će ona krenuti da je prime", priča otac jednog deteta, Tom Rigbi.

Prvobitni plan je bio da se vakciniše svako dete koje ide u osnovnu školu, uz pristanak roditelja. Ali koordinatorka za negu Robin Valin iz osnovne škole u Aleksandriji u okolini Vašingtona, sada mora da kaže roditeljima da samo deca iz obdaništa do prvog razreda mogu da dobiju vakcinu protiv svinjskog gripa.

"Najveći problem je to što nismo dobili dovoljnu količinu kao što smo očekivali", kaže Valin.

Očajnim roditeljima, koji se trude da pronadju vakcinu u klinikama i na drugim mestima, veoma je teško.

"Zvali su na sve strane trudeći se da pronadju i sada su veoma ljuti jer vakcine nema, ali se nadamo se da će ipak stići više", kaža majka, Tifani Skrugs.

Roditelji su uznemireni zbog statističkih podataka. Zdravstveni zvaničnici su saopštili da je ove godine više dece umrlo od virusa H1N1, nego og običnog gripa tokom cele prošlogodišnje sezone gripa.

U nekim gradovima, ljudi satima čekaju pred klinikama za vakcinaciju samo da bi na kraju bili odbijeni kada se dobijena količina vakcine potroši. Trudnice, zdravstveni radnici i mala deca, imaju prednost. Mnogi roditelji pitaju kada će da stigne naredna isporuka vakcine - za njihovu stariju decu.

"Kažemo im da zaista ne znamo, jer zavisimo od isporuka vakcine, koje ne zavise od nas", objašnjava Robin Valin.

Zdravstveni zvaničnici navode da vakcina H1N1 sporo sazreva i da to stvara zastoj u proizvodnji i nestašicu. Centri za kontrolu i prevenciju bolesti saopštili su da je trenutno dostupno 22 miliona doza, ali da će u narednom periodu biti dostupno oko 225 miliona doza.

Zbog nestašice, Tifani Skrugs kaže da joj je pedijatar rekao da dovede sina na vakcinaciju što pre.

"Rekao mi je da on još nije dobio vakcine i da je bolje - ako ih ima u školi - da moj sin dobije vakcinu sada, nego da ne može da je dobije kada mu bude potrebna", kaže ona.

Direktor Centara za kontrolu i prevenciju bolesti, doktor Tomas Friden, kaže da ima i drugih razloga za nestašicu vakcine.

"Sasvim je moguće da je nestašica vakcine ono što čini ljude još zainteresovanijim za vakcinisanje. Kada je nestašica, uočimo povećanje potražnje", zaključuje Friden.

Centri za kontrolu i prevenciju bolesti očekuju da će vakcina protiv svinjskog gripa biti dostupna svuda početkom decembra.

XS
SM
MD
LG