Linkovi

Zelaja ponovo na čelu Hondurasa


Privremena vlada Hondurasa prihvatila je da se svrgnuti predsednik Manuel Zelaja vrati na položaj pre izbora zakazanih za idući mesec. U rešavanju krize u Hondurasu, koja traje već 4 meseca, posredovale su i američke diplomate.

Pristalice svrgnutog predsednika Manuela Zelaje izašle su na ulice Hondurasa da proslave postignuti dogovor.

Dogovor Zelaje i privremene vlade Hondurasa obećava završetak četvoromesečne krize koja je počela kada je predsednik Zelaja svrgnut sa vlasti i proteran iz zemlje. On se prošlog meseca vratio u zemlju i pronašao utočište - u ambasadi Brazila.

"Moj povratak na vlast se bliži. Možda se neće dogoditi za dva dana, ali hoće u narednih nekoliko dana", poručio je svrgnuti predsednik Hondurasa, Manuel Zelaja.

Privremeni predsednik Roberto Mikeleti, dugo se protivio povratku Zelaje, tvrdeći da mu je vlast oduzeta jer je kršio Ustav. Medjutim, posle potpisivanja sporazuma, Mikeleti je izjavio da status kvo traje predugo.

"Sa zadovoljstvom vas obaveštavam da sam pre nekoliko minuta ovlastio svoj pregovarački tim da potpiše dogovor koji će označiti početak kraja političke krize u zemlji", rekao je Mikeleti.

Prema tom sporazumu, Vrhovni sud mora da ovlasti Kongres da glasa o povratku Zelaje na položaj, na kojem bi odslužio preostala tri meseca svog mandata, kao i da pokrene postupak rasvetljavanja okolnosti pod kojima je Zelaja uklonjen sa položaja.

Sjedinjene Države i regionalni saveznici izvršili su pritisak za postizanje dogovora, jer bi u suprotnom, prema njihovim tvrdnjama, bilo nemoguće organizovati izbore idućeg meseca.

Američki diplomata, Tom Šenon, predvodi američki tim na završnim pregovorima.

"Ovo je velika pobeda za demokratiju u Hondurasu i za sve stanovnike te zemlje", zaključio je Šenon.

Američke vlasti su zbog političke krize, obustavile pomoć Hondurasu u iznosu od nekoliko miliona dolara. Pošto je najavila postizanje dogovora, privremeni predsednik Mikeleti je pozvao Sjedinjene Države i druge zemlje da ukinu ekonomske sankcije.

XS
SM
MD
LG