Linkovi

Obama dočekao posmrtne ostatke američkih vojnika


Američki predsednik Barak Obama izjavio da je njegov noćašnji odlazak u američku Vazduhoplovnu bazu Dover u državi Delaver da dočeka posmrtne ostatke 18 poginulih Amerikanaca, "otrežnjujuće podsećanje" na izuzetne žrtve koje podnose pripadnici američkih oružanih snaga.

Obama je istakao da će cena koju plaćaju američki vojnici i njihove porodice uticati na način na koji on gleda na ratove u inostranstvu, dodavši da je žrtvovanje nešto što on svakodnevno ima na umu. Obama je to izjavio u Beloj kući, gde nastavlja razmatranje upućivanja dodatnih trupa u Avganistan.

Predsednik je u bazu Dover stigao ubrzo posle ponoći i zadržao se oko tri i po sata. U kapeli u bazi, privatno se sastao sa porodicama poginulih vojnika. Transportnim avionom američkog ratnog vazduholovstva, prebačeni su posmrtni ostaci osam američkih vojnika koji su poginuli u nizu bombaških napada na jugu Avganistana, plus sedam vojnika i tri agenta Službe za borbu protiv droge (DEA), koji su poginuli u Avganistanu prilikom pada vojnog helikoptera.

XS
SM
MD
LG