Linkovi

Kober: Vašington se nada sporazumu sa Iranom


Koji su glavni strateški ciljevi SAD u Avganistanu i Pakistanu? Da li će se međunaraodna zajednica aktivnije angažovati na tom području? Šta će biti sa nuklearnim programom Irana? Za „Glas Amerike“ o ovim temama govori saradnik instituta KEJTO, Stenli Kober.

Kober:
„Glavni američki strateški cilj je da se spreči dalje delovanje al-Kaide i Talibana, koji su se neočekivano regrupisali i reaktivirali, ugrožavajući ne samo naše pozicije i pozicije avganistanske vlade, već i samog Pakistana. U Vašingtonu su formulisana tri glavna pristupa rešavanju tog problema: prvi je kontinuirani i selektivni kontra-teroristički napadi, unapređenje obuke avganistanske vojske i pomirenje sa manje radikalnim talibanskim elementima; drugi bi bili napadi koji bi bili usredsređeni više na al-Kaidu koristeći specijalne operativne snage i bespilotne letelice radi stalnog pritiska na izolovane terorističke grupe; i treće, strategija ograničenja i sprečavanja širenja aktivnosti neprijatelja, koncept koji potiče iz perioda hladnog rata, da se neprijatelj zaokruži i izoluje, kao što je to bio slučaj sa Sovjetskim Savezom“.

Glas Amerike: Da li će administracija predsednika Obame biti u stanju da aktivnije angažuje međunarodnu zajednicu u Avganistanu ili Pakistanu?

Kober:
„Mi pokušavamo da to učinimo. Na primer, Rusija će dozvoliti da se njena teritorija koristi za dostavljanje vojnog materijala i opreme u Avganistan. Postoje indikacije da Indija i neke regionalne zemlje žele da pomognu, mada u tom procesu postoje i problemi. Jedan je Iran, koji je susedna zemlja Avganistanu, zatim Irak, pa i raniji istorijski problemi i konflikti između Indije i Pakistana. Tu bi opet od pomoći mogli da budu Rusija, Kina i Saudijska Arabija, što SAD pozdravljaju u svetlu jakog i rastućeg otpora nekih evoropskih zemalja vojnom angažovanju u tom reigonu“.

Glas Amerike: Kakav razvoj događaja očekuje predsednik Obama u pogledu iranskog nuklearnog programa?

Kober: „Mislim da se Vašington nada da će biti postignut neki sporazum, mada to neće biti lako. Naravno, teba imati na umu da se ne radi o postizanju sporazuma samo između SAD i Irana, već su u pitanju i druge zemlje. Tu je i Izrael. Izraelski premijer Netanjahu je pre mesec dana bio u tajnoj posetu Moskvi radi razgovora o iranskom pitanju, što je indikacija ozbiljnosti problema, mogućem intenzivnijem angažovanju Rusije, pa i pojedinih zemalja Evropske unije. Drugim rečima, brojni akteri su angažovani, a sve opcije su na stolu“.

XS
SM
MD
LG