Linkovi

Američka radna snaga sve starija


Američka radna snaga je sve više seda. Biro za statistiku rada predviđa da će se broj radnika starosti od 65 do 74 godine povećati za 80 odsto u periodu od 2006. do 2016. godine. Teška ekonomska vremena primoravaju pripadnike tzv. "bejbi bum" generacije da odlože svoje planove za penziju.

Džoen Hensen ima 70 godina i još radi. S obzirom da je rođena 1938. mogla je da se penzioniše sa potpunim vladinim beneficijama sa 65 godina. Međutim, priznaje da joj pomisao da ostavi posao direktorke male neprofitne organizacije – stvara nervozu.

“Kada pomislite da više nećete primati platu, a da ćete želeti da i dalje vodite udoban život – to je pomalo zastrašujuće”, kaže Hensen.

Ćerka joj je umrla pre nekoliko godina, tako da ona sada mora da nastavi da radi, kako bi izdržavala svoju 14-ogodišnju unuku.

“Imam mnogo troškova. S obzirom na trenutnu ekonomsku situaciju, malo ste podozrivi kada treba da prekinete sa starim i pokušate da počnete novi život”, dodaje ona.

Hensen vežba kako bi ostala u dobroj formi i zadržala posao. Istraživački centar “Pju” objavio je da 40 odsto Amerikanaca, baš kao i Hensen, zbog ekonomskih uslova radi više od prosečnog broja godina starosti koje su potrebne za odlazak u penziju.

Ekonomista Šon Snejt, kaže da su stariji ljudi teško pogođeni padom vrednosti nekretnina i penzionih fondova.

“Dosta penzionera i onih koji su blizu penzije doživeli su da se njihova životna ušteđevina prepolovi. I to je samo po sebi nateralo mnoge da kažu - ne mogu sada da se penzionišem, jer nemam dovoljno novca”.


I dok zvaničnici prognoziraju porast broja starijih radnika, istovremeno se očekuje pad broja zaposlenih osoba starosti ispod 24 godine.

“Za ljude koji traže posao – stariji radnici koji ostaju zaposleni mnogo duže nego što je predviđeno, blokiraju ta radna mesta”,
objašnjava Snejt.

Američki biro za popis stanovništva objavio je da su želja za većom ušteđevinom, porast životnog veka i visoki troškovi zdravstvene zaštite doprineli pomeranju starosne granice američke radne snage. Kao i mnogi njeni sugrađani, Džoen Hensen kaže da još ne zna kada će se penzionisati, ali da očekuje da nastavi da radi u doglednoj budućnosti.

XS
SM
MD
LG