Linkovi

Počeo drugi mandat nemačke kancelarke Angele Merkel

  • Vesti Amerike

Nemačka kancelarka, Angela Merkel položila je zakletvu za drugi mandat, predvodeći novu koaliciju koja se zalaže za jačanje najveće evropske ekonomske sile smanjenjem poreza i reformom zdravstvenog sistema.

Merkel je zvanično preuzela dužnost danas u Berlinu, mesec dana pošto je odnela ubedljivu pobedu na opštim izborima. Nova koalicija desnog centra, koju predvodi 55-ogodišnja kancelarka Merkel, takodje je zvanično preuzela dužnost na ceremoniji u glavnoj sali zgrade parlamenta.

Konzervativci su prošlog meseca osvojili preko 50 odsto glasova, okončavši tako neugodnu "veliku koaliciju" sa levičarskim Socijaldemokratama i preuzevši kontrolu nad parlamentom sa bliskim Slobodnim Demokratama. Političke stranke su prošle nedelje postigle dogovor o formiranju novog saveza.

Angela Merkel je obećala da će nova koalicija reformisati nemački sistem zdravstvene zaštite kao i da će nastojati da omogući poreske olakšice u iznosu od čak 36 milijarde dolara.

Nova vlada je saopštila i da će tražiti uklanjanje celokupnog arsenala američkog nuklearnog oružja koji je razmešten širom Nemačke.

XS
SM
MD
LG