Linkovi

Počeo drugi mandat nemačke kancelarke Angele Merkel


Nemačka kancelarka, Angela Merkel položila je zakletvu za drugi mandat, predvodeći novu koaliciju koja se zalaže za jačanje najveće evropske ekonomske sile smanjenjem poreza i reformom zdravstvenog sistema.

Merkel je zvanično preuzela dužnost danas u Berlinu, mesec dana pošto je odnela ubedljivu pobedu na opštim izborima. Nova koalicija desnog centra, koju predvodi 55-ogodišnja kancelarka Merkel, takodje je zvanično preuzela dužnost na ceremoniji u glavnoj sali zgrade parlamenta.

Konzervativci su prošlog meseca osvojili preko 50 odsto glasova, okončavši tako neugodnu "veliku koaliciju" sa levičarskim Socijaldemokratama i preuzevši kontrolu nad parlamentom sa bliskim Slobodnim Demokratama. Političke stranke su prošle nedelje postigle dogovor o formiranju novog saveza.

Angela Merkel je obećala da će nova koalicija reformisati nemački sistem zdravstvene zaštite kao i da će nastojati da omogući poreske olakšice u iznosu od čak 36 milijarde dolara.

Nova vlada je saopštila i da će tražiti uklanjanje celokupnog arsenala američkog nuklearnog oružja koji je razmešten širom Nemačke.

XS
SM
MD
LG