Linkovi

Sutra zvanični odgovor Irana o nuklearnom programu


Iranske vlasti će u četvrtak dati zvanični odgovor na predloženi plan Ujedinjenih nacija o kontroverznom nuklearnom programu, javljaju iranski državni mediji.

Odgovor će predsedniku Medjunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA), Mohamedu Elbaradeju preneti iranski izaslanik u toj organizacije, Ali Asgar Soltanije u Beču.

Prema nacrtu sporazuma Medjunarodne agencije, obogaćivanje dela iranskog uranijuma za civilne svrhe bi se obavljao u inostranstvu. Cilj dokumenta je da spreči Iran da obogati uranijum i iskoristi ga za pravljenje nuklearnog oružja.

Jedan neimenovani iranski zvaničnik je u utorak izjavio za državnu televiziju da su vlasti prihvatile okvirni nacrt sporazuma, ali da zahtevaju neke "značajne izmene". Druge zemlje koje učestvuju u pregovorima - Sjedinjene Države, Francuska i Rusija, složile su se oko teksta sporazuma.

U medjuvremenu, ruska novinska agencija Interfaks prenosi da je savetnik za spoljnu politiku ruskog predsednika Dmitrija Medvedeva rekao da je malo verovatno da će u bliskoj budućnosti Iranu biti uvedene dodatne sankcije. Savet bezbednosti Ujedinjenih Nacija je Iranu do sada uveo tri runde sankcija zbog protivljenja da prekine sa programom obogaćivanja uraniju.

XS
SM
MD
LG