Linkovi

Senator Keri o strategiji za Avganistan: Suviše brzo


Džon Keri, predsedavajući senatskog Odbora za spoljnopolitičke odnose, smatra da je predlog za upućivanje dodatnih 40,000 američkih vojnika u Avganistan – kako se izrazio – „prebrz i da ide suviše daleko“.

Na skupu održanom u uglednom privatnom Savetu za spoljnopolitičke odnose ovde u Vašingtonu, senator Džon Keri pohvalio je preispitivanje američke strategije u Avganistanu od strane administracije predsednika Obame. Keri kaže da su Sjedinjene Države morale da preduzmu vojnu akciju posle terorističkih napada 11. septembra, 2001:

„Dobro znamo zbog čega smo preduzeli invaziju Avganistana. U tome nismo pogrešili. Ali, sada treba da se opredelimo za dalje mudre korake da ne bi niko mogao da pokreće pitanje da li smo učinili grešku.“

U Avganstanu je stacioniran kontigent od 68.000 američkih i 40.000 vojnika NATO-a i drugih savezničkih zemalja. Glavnokomandujući američkih i snaga NATO-a, general Stenli Mekristal zatražio je dodatnih 40.000 američkih vojnika, što Keri smatra preterano visokim brojem:

„Posle razgovora sa generalom Mekristalom, kojem zahvaljujem na vremenu koji mi je posvetio dok sam bio u Avganistanu, kao i telefonskih razgovora sa njim otkako sam se vratio, došao sam do uverenja da on razume potrebu preduzimanja mudre antiterorističke operacije na ograničenom geografskom području. Međutim, smatram da je njegov sadašnji program prebrz i da ide suviše daleko.“

Smatra se da je Keri, koji je nedavno obišao Avganistan i Pakistan, imao ključnu ulogu u pristanku avganistanskog predsednika Hamida Karzaija da učestvuje u drugoj rundi predsedničkih izbora, posle prvog kruga u kojem su zabeleženi masovno lažiranje glasova i korupcija. Keri smatra da sada nije vreme za upućivanje velikog broja dodatnih vojnika u Avganistan:

„Ne postoje uverljivi kapaciteti političke uprave i razvojni kapaciteti – dva stuba koji su neophodni u borbi protiv pobunjenika.“

Keri je preporučio ubrzanu obuku i nadzor nove avganistanske nacionalne vojske i policije, koji bi štitili zemlju. On je takođe rekao da treba uklanjati korupciju kako bi partneri Sjedinjenih Država bili pošteni lokalni lideri, koji bi radili u interesu naroda i time obnovili poverenje u avganistansku vladu. Senator je dalje rekao da kamen temeljac američke strategije treba da bude prenošenje odgovornosti na avganistanski narod:

„Moja definicija uspeha je mogućnost osposobljavanja i prenos dužnosti na Avganistance na najbrži mogući način i dovoljna stabilnost da kada napustimo Avganistan, zemlju više neće moći da kontrolišu ni al-Kaida niti Taliban.“

Keri je, međutim, upozorio da bi brzo američko povlačenje moglo da podstakne građanski rat u Avganistanu. On je isključio kontraterorističku operaciju ograničenog dometa, kao alternativu tekućoj široj savezničkoj vojnoj akciji u Avganistanu.


XS
SM
MD
LG