Linkovi

Američka privreda ponovo šalje mešovite signale


Među ekonomistima rasprostranjeno je mišljenje da je najgora recesija posle Drugog svetskog rata prošla i da američka privreda ponovo raste, iako sporim tempom. Ali nagoveštaji oporavka privrede nisu doprineli razvedravanju sumornog raspoloženja među američkim potrošačima, čije poverenje u nacionalnu ekonomiju je neočekivano opalo ovog meseca.

Kompanija Konferens bord, sa sedištem u Njujorku, izveštava da je njen strogo praćeni Indeks poverenja potrošača pao na 47,7 pošto je u septembru iznosio 53,4. Oktobarska vrednost tog indeksa bila je druga najniža od maja. Iako su obe cifre znatno iznad negativnog rekorda od 25 poena, zabeleženog u februaru, one su takođe znatno manje od 90, što se smatra da predstavlja znak snažnog poverenja potrošača.

Lin Franko rukovodi istraživanjima poverenja potrošača u kompaniji Konferens bord.

"Potrošači su nešto negativniji prema onome što bi moglo da se dogodi sa privredom, tržištem rada i njihovim prihodima," kaže Lin Franko.

Iako se vrednost deonica na američkim berzama popravila tokom poslednjih 6 meseci, a mnogi ekonomski indikatori pokazali znake stabilizacije, nezaposlenost u zemlji je nastavila da raste i sada iznosi 9,8 procenata. Većina ekonomista veruje da će ta stopa narednih meseci nastaviti da raste, čak ako privreda bude u ekspanziji u poslednjim mesecima ove godine. Federalna vlada će narednih dana objaviti statističke podatke o bruto domaćem proizvodu u Americi.

Poverenje potrošača je jedan od ključnih pokazatelja stanja američke privrede, jer na promet u maloprodaji otpada više od dve trećine američke ekonomske aktivnosti.

U međuvremenu, jedna privatna studija prometa nekretninama u SAD pokazala je da su cene kuća i stanova u avgustu porasle treći mesec uzastopno.

Morin Mejtland je potpredsednik Firme Standard i Pur, koja je učestvovala u izradi pomenute studije.

"Indeksi 10 i 20 gradova porasli su tokom avgusta, što znači da smo svedoci istinskog, neprekidnog rasta mnogih od tih brojeva. A to se primećuje veoma rasprostranjeno, na skoro svim tržištima nekretnina," rekao je Mejtland.

Cene kuća i stanova u Sjedinjenim Državama snažno su rasle i padale tokom dobrog dela ove decenije, dosegavši rekordne nivoe od 2003. do 2006, a zatim se sunovrativši od 2007. pa sve do pre nekoliko meseci. Oporavak tog tržišta smatra se životno važnim za oporavak celokupne privrede.

XS
SM
MD
LG