Linkovi

Predsednik Obama najavio modernizaciju američke električne mreže


Američki predsednik Barak Obama objavio je izdvajanje 3 milijarde i 400 miliona dolara za modernizaciju dotrajalog američkog sistema za isporuku električne energije.

Obama je rekao da su ta sredstva deo paketa za podsticanje privrede, odobrenog od strane Kongresa ranije ove godine. Novac će biti razdeljen među stotinu privatnih kompanija, proizvođača, distributera, gradova i drugih partnera širom zemlje, u rasponu od 400 hiljada do 200 miliona dolara.

Govoreći danas u gradiću Arkadija, na Floridi, Obama je rekao da će ta sredstva doprineti da američka električna mreža postane savremenija, snažnija i bezbednija. Između ostalog, rekao je on, u milionima kuća biće instalirani uređaji kojima će ukućani moći da kontrolišu koliko struje troše pojedinačni aparati.

Bela kuća je ovo opisala kao najobimniju modernizaciju američke električne mreže u istoriji zemlje.

Obamina administracija se nada da će ta inicijativa dovesti do šire upotrebe obnovljivih izvora energije, kao što su vetar i sunce. U svom govoru, održanom u jednoj solarnoj elektrani, predsednik Obama je rekao da je zemlja na startu nove energetske budućnosti.

XS
SM
MD
LG