Linkovi

Budućnost američkih svemirskih istraživanja


U pomenutom otrežnjujućem izveštaju kaže se da u sadašnjem i predloženom budžetu NASA-e jednostavno nema dovoljno novca za sve ono što je ta agencija planirala da sprovede narednih godina, uključujući povratak ljudi na mesec. Predsedavajući grupe Norman Ogastin predočio je to novinarima.

"Najvažniji zaključak komisije je da je program svemirskih letova koji sada sprovode Sjedinjene Države jednostavno neodrživ. To kažemo zbog nepodudarnosti između obima programa i sredstava za njegovo sprovođenje", rekao je Ogastin.

Od komisije je zatraženo da iznese neke realnije opcije za svemirska istraživanja narednih decenija, umesto da da jedan konkretni predlog. Iznete opcije imale su neke zajedničke tačke. Većina obuhvata angažovanje privatnih firmi za slanje astronauta u orbitu oko zemlje, dok bi NASA preduzimala teže i tehnološki naprednije zadatke. To bi verovatno značilo odustajanje od daljeg razvoja rakete tipa Ares I. Komisija takođe preporučuje NASA-i da nastavi da koristi orbitere tipa šatl najmanje do 2011. godine, umesto da ih, kako sada planira, povuče iz upotrebe već iduće godine.

Neke od predloženih opcija predviđaju povratak na mesec, ali komisija je prećutno nagovestila da daje prednost takozvanim "fleksibilnim stazama", uključujući let do nekog asteroida ili do Marsa, ali bez spuštanja na njegovu površinu.

Član komisije, Ed Krouli, inače profesor inženjerstva na Masačusetskom institutu za tehnologiju, opisao je neke od tih "fleksibilnih staza".

"Trebalo bi izgraditi potisnu raketu i kapsulu, jer onda može da se ide na razna mesta. Može da se obleće oko meseca. Ako se dogradi kapsula za duži boravak može da se odleti do nekog drugog objekta blizu zemlje. Ovaj fleksibilni pristup omogućio bi nam da sagradimo neke komponente koje bismo ionako gradili, kao što su snažna potisna raketa i kapsula, a zatim počnemo sa istraživanjima, dok istovremeno gradimo sistem za sletanje na mesec, sistem za boravak na mesecu, a zatim i da odemo na mesec čim ti sistemi budu na raspolaganju", kaže Krouli.

Predsedavajući komisije Norman Ogastin, inače penzionisani rukovodilac u aero-svemirskoj industriji i veteran iz sličnih stručnih komisija, priznao je da je Vašington sada previše zauzet drugim problemima - od debate o reformi zdravstvenog osiguranja, preko ekonomske krize do dva rata.

"Ali ja sam učestvovao u nekoliko sličnih studija sa, po mom mišljenju, značajnim uticajem, kao i u mnogim studijama koje nisu imale nikakav uticaj", rekao je on.

U zaključku, Ogastin je rekao kako će, po njegovom mišljenju, samo vreme pokazati kuda će krenuti američka svemirska istraživanja.

Ako vas zanima, izveštaj pomenute komisije objavljen je na internet stranici NASE, na adresi:
http://www.nasa.gov/pdf/396093main_HSF_Cmte_FinalReport.pdf - Augustine Committee final report

XS
SM
MD
LG