Linkovi

Tadić i Gul: Bilateralni odnosi na najvišem nivou poslednjih godina


Kao prvi predsednik Turske koji dolazi u Srbiju posle 23 godine, Abdulah Gul i velika političko-poslovna delegacija ove zemlje doputovali su danas u dvodnevnu posetu Srbiji. Posle razgovora sa predsednikom Srbije Borisom Tadićem, dva predsednika su se složila da su odnosi Srbije i Turske na najvišem nivou u poslednjih nekoliko godina.

Uz podsećanje da je Turska bila među prvim državama koje su priznale nezavisnost Kosova Tadić je rekao da je to opterećenje, ali ne i prepreka za dalje razvijanje dobrih odnosa:

"Ta vrsta neslaganja oko Kosova i Metohije ne sme da poremeti naše odnose i ne sme da doprinese urušavanju napih odnosa. Sasvim obrnuto. Mi moramo učiniti sve da odnosi između naše dve zemlje imaju najviši mogući kvalitet i moramo učiniti sve da sarađujemo i u svim drugim pitanjima regionalne politike."

Turski predsednik je izrazio nadu da će ova poseta turske delegacije Srbiji doneti konkretne rezultate – ne samo u oblasti politike, već i u privrednoj saradnji dve zemlje:

"Turska i Srbija imaju odnose koji se zasnivaju na prijateljstvu, ali i bezbednosti. Iako nemaju zajedničku granicu, Turska Srbiju doživljava kao suseda."

Turska je po rečima Gula, posebno zainteresovana za ulaganja u Sandžak, a turske komapanije veoma su zainteresovane i za projekte u Srbiji, kao što je Koridor 10. Osim na ekonomiju, dva predsednika su se usredredila i na pitanje interreligijske saradnje, a Tadić je predložio iz-gradnju kulturno-obrazovnog islamskog centra u blizini Beograda.

O mogućoj ekonomskoj saradnji dve zemlje bilo je više reči na srpsko-turskom poslovnom forumu, a resorni ministri Srbije i Turske potpisali su danas pet bilateralnih medjudržavnih sporazuma: o saradnji u oblasti infrastrukturnih projekata, o ekonomskoj saradnji, o tehničkoj i finansijskoj saradnji, kao i dva sporazuma iz oblasti socijalne sigurnosti.

XS
SM
MD
LG