Linkovi

14 Amerikanaca poginulo u padovima helikoptera u Avganistanu


U padovima dva helikoptera u Avganistanu poginulo je 14 američkih vojnika i civila. Bio je to jedan od najsmrtonosnijih dana za američke snage od invazije na tu zemlju, 2001. godine.

NATO je saopštio da je sedam američkih vojnika i tri američka civila poginulo u padu njihovog helikoptera u zapadnom Avganistanu.

NATO kaže da je helikopter pao posle borbe sa pobunjenicima osumnjičenim da su transportovali narkotike. Prema istom saopštenju, u toj borbi ubijeno je 12 neprijateljskih boraca. Taliban je sasopštio da su helikopter oborile njegove snage, ali NATO kaže kako ne veruje da je helikopter bio oboren vatrom.

U drugom današnjem incidentu, u južnom Avganistanu, dva helikoptera su se sudarila u letu, ubivši četiri američka vojnika.

U međuvremenu, u Vašingtonu, predsednik Barak Obama nastavlja da diskutuje o Avganistanu sa svojim timom za nacionalnu bezbednost. Predmet debate je pitanje da li bi novu vojnu strategiju trebalo objaviti pre nego što se u Avganistanu završi izborni proces.

Posle rasprostranjenih tvrdnji da je u avgustovskom, prvom krugu predsedničkih izbora u Avganistanu bilo izbornih prevara, drugi krug je zakazan za 7. novembar. Protivnik avganistanskog predsednika Hamida Karzaija na tim izborima, bivši ministar inostranih poslova Abdula Abdula, danas je izneo zahtev da se pre održavanja drugog kruga izbora smeni šef nacionalne izborne komisije.

XS
SM
MD
LG