Linkovi

Inspektori UN u Iranu zbog obilaska nuklearnog postrojenja u Komu


Inspektori Međunarodne agencije za atomsku energiju nalaze se u Iranu, gde će tokom trodnevne posete ispitati kontroverzna iranska postrojenja za obogaćivanje uranijuma.

Četvoročlani tim agencije Ujedinjenih nacija doputovao je u Iran rano jutros i iranska polu-zvanična novinska agencija "Mehr" javila je da je tim obišao nuklearni objekat u blizini grada Koma tokom dana, što doduše Međunarodna agencija još nije potvrdila.

Iran je u septembru priznao da gradi pomenuto postrojenje za obogaćivanje uranijuma. Direktor iranskog nuklearnog programa, Ali Akbar Salehi rekao je da Teheran omogućava inspektorima UN-a da posete taj objekat kako bi pokazao svoju dobru volju i pružio uveravanja svetskoj zajednici da nuklearne aktivnosti Irana imaju isključivo mirnodopsku namenu.

Zvanični Teheran još razmatra aranžman, pod pokroviteljstvom UN-a, prema kojem bi Rusija obogaćivala uranijum, koji bi Iran potom koristio u svom istraživačkom reaktoru. Taj sporazum, s kojim su se složile Rusija, Sjedinjene Države i Francuska, ima za cilj da spreči Iran da obogaćuje uranijum do nivoa kada se može koristiti za proizvodnju nuklearnog oružja. Iranski vodeći nuklearni pregovarač, Ali Asgar Soltanije, rekao je da će Iran odgovoriti na tu ponudu u narednih nekoliko dana.

XS
SM
MD
LG