Linkovi

U dvostrukom bombaškom napadu u Bagdadu stradalo 132 ljudi


Najmanje 132 ljudi je poginulo dok je 500 ranjeno u dve snažne eksplozije bombi, postavljenih u automobile u centralnom delu Bagdada, što je najsmrtonosniji napad u iračkoj prestonici poslednjih meseci.

Današnje gotovo simultane eksplozije imale su za cilj zgradu pokrajinske vlade i ministarstvo pravde. Iračko Ministarstvo unutrašnjih poslova saopštilo je da bi broj žrtava mogao da bude i veći, s obzirom da spasilačke ekipe i dalje izvlače tela iz ruševina.

Eksplozije su potresle zgrade u glavnom gradu Iraka dok se gusti dim vio u nebo. Do sada niko još nije preuzeo odgovornost za napad, ali je portparol iračke vlade Ali al-Dabag izjavio da nasilje nosi obeležja al-Kaide.

Inače, nasilje u Iraku je znatno opalo u proteklih godinu dana, ali pobunjenici i dalje nastavljaju sporadične napade na bezbednosne snage i civile. Funkcioneri upozoravaju da bi se napadi mogli intenzivirati pred izbore u januaru. Američki predsednik Barak Obama pozvao je iranskog premijera Nurija al-Malikija i predsednika Džalala Talabanija da im izrazi saučešće i potvrdi američku podršku Iračanima.

XS
SM
MD
LG