Linkovi

Talibani prete biračima pred drugi krug izbora u Avganistanu


Talibanski pobunjenici zapretili su da će svi Avganistanci, koji budu izašli na glasnje u drugom krugu predsedničkih izbora, zakazanom za 7. novembar, biti u opasnosti.

U današnjem saopštenju, talibanski pokret odbacio je izbore, rekavši da je to „američki proces“ i obećao da će preduzeti akciju da ih spreči. Grupa je saopštila da će ekstremisti preseći glavne puteve na dan izbora i upozorila svakoga ko glasa da to čini na sopstveni rizik. Talibani su izdali slično upozorenje tokom prvog kruga izbora 20. avgusta. Tada je javljeno o izvesnom broju nasilnih napada, uključujući raketnu vatru i amputaciju mastilom umazanih prstiju na rukama birača.

Kampanja za drugu rundu izbora između dosadašnjeg predsednika Hamida Karzaija i njegovog protivnika Abdule Abdule počela je danas. Istražna izborna komisija, pod pokroviteljstvom Ujedinjenih nacija, poništila je gotovo trećinu glasova koje je Karzai osvojio na avgustovskim izborima, zbog čega je ukupan broj njegovih glasova pao ispod 50 odsto, što je dovelo do drugog kruga izbora.

XS
SM
MD
LG