Linkovi

Haradinaj: Priština i Beograd treba da razgovaraju


Bivši kosovski premijer i predsednik Alijanse za budućnost Kosova, Ramuš Haradinaj, u ekskluzivnom intervjuu za "Glas Amerike" kaže da Beograd i Priština treba da razgovaraju, ali ne o političkim već o životnim temama, koje se tiču svih građana. Haradinaj je odbacio navode pojedinih medija da je jedan od aktera u aferi „Žuta kuća", rekavši da je to za njega čudna i daleka stvar.

Glas Amerike: U kom se smeru Kosovo kreće godinu i po dana pošto je proglasilo nezavisnost? Da li su ispunjena vaša očekivanja?

Haradinaj: "Ono što je bitno jeste da je Kosovo kao nezavisna zemlja ušlo u porodicu nezavisnih zemalja. Što se tiče 'kućnih poslova', možemo i bolje. Ja i moja analiza oko načina vladavine na Kosovu je da možemo i moramo bolje".

Glas Amerike: Šta može bolje, šta najviše zamerate ovoj Vladi?

Haradinaj: "Bitno je da se zna cela slika Kosova i da se da prioritet ovim delovima koji su bitni za građane. U isto vreme veoma je bitno da Kosovo ne pada u korupciju, koja u zemljama u tranziciji košta puno".

Glas Amerike: U Ujedinjenim Nacijama Kosovo još nije nezavisno. Da li mislite da može doći do nekih eventualnih razgovora sa Beogradom, kada je reč o statusu?

Haradinaj: "To je bio znak za nas da taj proces neće ići tom brzinom kojom bismo mi želeli, ali mi verujemo ipak da idemo u tom smeru. Znači priznanje dolazi i ovako mi napredujemo i verujemo da je veoma bitno da se i to desi, da i Kosovo bude član Ujedinjenih Nacija, pošto to daje znak da je regija krajnje uključena i nije više nešto što stoji otvoreno. Sa Beogradom bi trebalo pričati, jer ima puno da se priča, ali i da se reši. Verujem da Beograd sada mora, pošto ide u smeru Evropske Unije da izdvaja svoje unutrašnje pitanje od Kosova, da pitanje integracije ne meša sa Kosovom".

Glas Amerike: O čemu treba da se konkretno razgovara sa Beogradom?

Haradinaj: "Sve što je život građana i sve što nije baš pravo političko pitanje i treba da se se reši".

Glas Amerike: Mnogi vas spominju kao aktera afere "žuta kuća" u Albaniji, kakav je vaš odgovor na to?

Haradinaj: "Ja prvi put čujem od vas da sam ja jedan od aktera. Moje ime nije pomenuto u vezi sa time. Inače ako neko zna više onda bi i ja to voleo da znam i da pročitam. Neka čudna stvar je to za mene i ne mogu više reći osim da je to čudna i daleka stvar".

Glas Amerike: I mediji i srpsko tužilaštvo ...

Haradinaj: "Koliko ja znam nisu me pominjali. To ne znači da bih ja znao nešto ili bih znao da nešto o tome kažem, osim da je daleka i čudna stvar".

Glas Amerike: Da li očekujete dalju raspravu na tu temu?

Haradinaj: "Ne znam, ja ne znam i pojma nemam o tome".

Glas Amerike: Protiv vas je vođen proces u Hagu. Dobili ste oslobađajaću presudu, međutim tužilaštvo je podnelo žalbu na tu presudu. Šta očekujetre od tog procesa?

Haradinaj: "Prvo, ja sam verovao u pravdu i ispunio sam sve moje obligacije za pravdu, i ja verujem u svoju nevinost. Inače to je sve što očekujem".

Glas Amerike: I za kraj još jedno pitanje. Postoje razne spekulacija o tome koliko je koštala vaša odbrana u Hagu, možete li nam reći koliko?

Haradinaj: "Puno, za nas na Kosovu, ali isto tako, zadovoljan sam profesionalnim nivoom advokata i ne bih rekao neku cifru, osim da je bilo skupo. Kad radiš u stranim zemljama, sve je skuplje, za razliku od naše zemlje. Ali bez obzira, bilo da pričamo o ovde ili tamo - svejedno je skupo".

Glas Amerike: Odakle vam sredstava?

Haradinaj: "I to se zna na Kosovu. Ceo narod je pomagao na svoj način, i dijaspora, i svi koji su mogli. Bio je neki fond koji se zvao fond za odbranu Haradinaja i u taj fond se skupljao taj novac".

XS
SM
MD
LG