Linkovi

Glavna briga NATO-a da li u BiH postoji funkcionalna vlada


Na pretresu u senatskom Odboru za spoljnopolitičke odnose u četvrtak, diskutovano je o potrebi izrade novog strateškog koncepta za transatlantsku bezbednost. U raspravi koja je usledila bilo je reči o ulozi severnoatlantskog saveza u rešavanju pitanja 21. veka kao što su globalna energetska bezbednost, internet-terorizam, Bliski Istok i Avganistan.

Bivša državna sekretarka Medlin Olbrajt, glavni svedok u jednom od dva stručna panela odgovarala je takođe na brojna pitanja o inicijativi da Sjedinjene Države odlučno podrže brži prijem Bosne i Hercegovine i Crne Gore u NATO.

Prema njenim rečima, nada ulaska u NATO motiviše mnoge zemlje da istraju na putu reformi, što pozitivno utiče na konsolidaciju demokratskog prostora u Evropi.

"NATO nije samo vojni savez, on takođe stvara politički prostor i omogućuje razvoj u ispravnom smeru zemlje kao što je Bosna i Hercegovina, ili bilo koji drugi potencijalni kandidat za ulazak u NATO. Međutim, članstvo u savezu nije poklon, već nalaže niz odgovornosti, odnosno ispunjavanje neophodnih standarda. Ja podržavam ideju da proces prijema traje duže, ali da na kraju postoji cilj", rekla je bivša državna sekretarka SAD, Medlin Olbrajt.

Demokratski senator Bendžamin Kardin podsetio je da trenutno stvari idu u politički negativnom smeru u Bosni i Hercegovini.

"Jedna od glavnih briga NATO-a je da li u Bosni postoji funkcionalna vlada, koja može da kontroliše svoje oružane snage, umesto da su podređene fragmentiranim nadležnostima. Drugim rečima, mora da postoji nacionalna vlada koja je u stanju da štiti čitavu naciju", izjavio je Kardin.

Uzvraćajući na komentar demokratskog senatora, Medlin Olbrajt je navela jedan od ključnih uslova prijema u NATO.

"Želela bih da dodam u vezi sa Bosnom, uslov koji se odnosi na sve kandidate, a to je da ne postoje interni sukobi. Rumunija, na primer, nije mogla da se pridruži dok nije rešila pitanje nacionalnih manjina. Senatore, u pravu ste - to je veliko pitanje što se tiče Bosne", složila se Olbrajt.

Republikanski senator Bob Korker pokrenuo je pitanje učlanjenje velikog broja zemalja sa veoma skromnim vojnim potencijalima.

"Izgleda da mi, Amerikanci, pružamo bezbednost, ulažući sredstva američkih građana, pa i američke živote, dok su većina članica NATO-a isključivo korisnici bezbednosti, a ne činioci stvaranja te bezbednosti", rekao je Korker.

Demokratski senator Džim Veb nadovezao se na primedbu svog republikanskog kolege.

"Imamo situaciju u kojoj Sjedinjene Države garantuju bezbednost, starije članice NATO-a bave se obnavljanjem istorijskih veza sa Istočnom Evropom, dok se za nove članice koje primamo više može reći da su protektorati, nego saveznici. Prema članu pet obavezni smo da branimo napadnutu članicu Severnoatlantskog saveza, koja kako vidimo najčešće sama nema dovoljno vojnih kapaciteta za odbranu. Dakle, NATO je sve manje vojni savez, jer sve više liči na komonvelt zemalja članica", zaključio je Veb.

Senatski odbor za spoljnopolitičke odnose planira još nekoliko pretresa o strateškom konceptu NATO-a za 21. vek.

XS
SM
MD
LG