Linkovi

Ministri NATO-a podržavaju ofanzivu protiv pobunjenika u Avganistanu


Ministri odbrane NATO-a usvojili su obiman plan za ofanzivu protiv pobunjenika u Avganistanu, sličan planu koji su preporučili američki i komandanti NATO-a, koji apeluju za slanje većeg broja vojnika.

Generalni sekretar NATO-a, Anders Fog Rasmusen, izjavio je da su ministri zauzeli „opšti zajednički stav“ da Avganistan mora dovoljno da ojača da bi se odbranio. Rasmusen je danas ukazao da postoji podrška strategiji stablizacije čitavog Avganistana, a ne gonjenja pojedinih terorista.

Komandant koalicionih snaga u Avganistanu, general Stenli MekKristal, podržao je sličnu strategiju i zatražio od predsednika Baraka Obame veći broj vojnika za realizaciju tog plana.

Američki sekretar za odbranu Robert Gejts koji se pridružio ministrima odbrane NATO-a na sastancima u Slovačkoj, rekao je da je „ohrabren“ predanošću alijanse misiji u Avganistanu. Gejts je istakao da su Sjedinjene Države, mada Bela kuća još uvek nije donela odluku da li da pošalje dodatne trupe u Avganistan, predane svojoj tamošnjoj misiji.

XS
SM
MD
LG