Linkovi

Nastavljeni pregovori MMF-a i Vlade Srbije


Tehnička misija Međunarodnog monetarnog fonda stigla je danas u Beograda na nastavak pregovora sa predstavnicima srpskih vlasti. Zvanični razgovori počinju u ponedeljak, a kako je danas izjavio ministar eko-nomije Mlađan Dinkić, Vlada je jako dobro pripremljena za ovu rundu pregovora.

I ministar za rad i socijalna pitanja Rasim Ljajić je danas izjavio da očekuje uspešne pregovore sa MMF-om i odobravanje druge tranše kredita. A socijalna politika biće jedna od tema razgovora sa predstavnicima MMF-a, kaže Ljajić:

"Naredne nedelje i ja imam razgovore sa predstavnicima MMF-a vezano za ono što mi čunimo u domenu socijalne politike, onoga što mi nameravamo da kroz reformu napravimo u smislu dodatnih ušteda."

I član Ekonomskog saveta Vlade Srbije Boško Živković očekuje da će pregovori sa MMF-om biti uspešno okončani – a ako sam sporazum i ne bude povoljan po političare, on će ići na ruku privredi i građanima, ocenjuje Živković. MMF je do sada pokazao dobru volju i mekši stav u pregovorima nego proteklih godina, ali jasno je i šta ova međunarodna monetarna institucija neće pristati na deficit deficit veći od 3,5 do četiri odsto bruto domaćeg proizvoda, kaže Živković:

"MMF neće dopustiti da se taj veliki deficit razvija i u narednim godinama, u takozvanom postkriznom periodu. Jer bi to bilo jako opasno. A i bez MMF-a znamo da bi ortvaranje deficita u relativnom kratkom roku otvorilo i pitanje inflacije."

Pozicija sa kojom će Vlada izaći pred MMF je poznata – smanjiva-nje klasične administracije, racionalizacija zdravstva, školstva i drugih javnih službi, sređivanje javnih preduzeća, ali kako kaže Boško Živković to su sve mere koje donose rezultate na dugi rok i na koje će svi morati da se navikavaju:

"Mi se moramo ozbiljno pripremiti za štednju, za manje - više nepromenjene penzije i plate u javnom sektoru. I uopšte rast domaće potrošnje neće biti ni približno takav kakav je bio u prethodnim godinama. Dakle i PDV neće biti tako izdašan."

I sam MMF je prihvatio ove mere, ali je, po rečima profesora Živ-kovića vrlo je teško reći hoće doći do promena na fiskalnoj s trani, to jest do povećanja poreza i PDV-a. Umesto toga, po njegovim rečima postoje druga mesta na kojima se mogu uštedeti velika sredstva – od sređivanja stanja u javnim preduzećima i uvođenja više reda u sistem javnih nabavki – do promena u poreskoj politici:

"Treba aktivirati nove izvore poreza. E sad, političari će na ovo što sledi reći da je nemoguće, ja smatram da jeste moguće i treba krenuti na ozbiljnije, solidnije i pravednije oporezivanje dohodaka."

Najgora varijanta bila bi da se dogovor sa MMF-om ne postigne, ali to je kako kaže Živković ipak teško očekivati.


XS
SM
MD
LG