Linkovi

Ren očekeuje pozitivnu ocenu saradnje Srbije s Hagom


Evropski komesar za proširenje, Oli Ren danas je, govoreći na jednoj od briselskih tribina posvećenih proširenju, naglasio svoja i očekivanja Evropske komisije da glavni haški tužilac kaže konačno tu magičnu riječ koja će otvoriti Srbiji ubrzan pristup EU.

Za prvog čovjeka Evropske komisije zaduženog za proširenje Unije, odavno nema dileme Srbiji je trebalo deblokirati Privremeni trgovinski sporazum što bi praktično značilo i brzo napredovanje ka novim fazama evropskih integracija. Medjutim, ključ za to je u rukama glavnog haškog tužioca, kaže Ren:

"Naš kredibilitet, kredibilitet EU i mene lično je na udaru zbog činjenice da nismo u stanju da se krećemo naprijed u trenutku kada je progres, po mom mišljenju, pošteno zaslužen. Sada je, u stvari, glavni haški tužilac, Serž Bramerc u ključnoj poziciji. Vjerujem u njegov integritet i zato vjerujem da će on, kada se uvjeri da Srbija zaista u punoj mjeri saradjuje sa Haškim sudom, to zaista i potvrditi i rei magične riječi - puna saradnja".

Komesar Ren ne vidi ništa loše po evropske integracije Srbije u tome da ona gradi bliske odnose sa Ruskom federacijom. To važi i za druge države sa evropskim aspiracijama. Od višesmjernih veza i odnosa koristi mogu imati svi, ističe Ren:

"Sasvim je moguche da Srbija, čineći tako korist svima, prilazeći sve bliže politički i ekonomski EU, u isto vrijeme ima ekonomske, trgovinske i, zašto ne, političke odnose sa Ruskom federacijom. U takvoj sintuaciji svi dobijaju i, sigurno je, ne gube..."


XS
SM
MD
LG