Linkovi

Obamin tim razmatra političku situaciju u Avganistanu


Predsednik Sjedinjenih Država, Barak Obama održao je konsultacije sa američkim ambasadorom u Avganistanu, Karlom Ajkenberijem o načinima da se spreči krađa glasova na predstojećem drugom krugom predsedničkih izbora u toj zemlji.

Prema rečima portparola Bele kuće, Roberta Gibsa, u jednočasovnoj video konferenciji sa predsednikom učestvovali su i članovi avganistanske nezavisne izborne komisije.

Gibs je naglasio da je predsednik Obama ispitao trenutnu političku situaciju u Avganistanu, što će uvrstiti u razmatranje o eventualnom slanju dodatnih američkih trupa. On je dodao i da su razgovori imali za cilj da "poprave ono što je bilo pogrešno" tokom avgustovskih izbora na kojima je došlo do krađe glasova.

Drugi krug predsedničkih izbora u zakazan je za 7. novembar, a kako se spekuliše u Kabulu i Vašingtonu, predsednik Hamid Karzai i bivši ministar spoljnih poslova, Abdula Abdula, koji će se naći na izbornim listićima, mogli bi da postignu sporazum o podeli vlasti.

Portaparol Bele kuće kazao je i da američki predsednik želi da garantuje da predstojeći izbori budu legitimni.

Predsednik Barak Obama razmatra novu strategiju za sukob u Avganistanu, a između ostalog i predlog komandanta koalicionih snaga, Stenlija Mekristala za slanje desetina hiljada dodatnih vojnika.

Nešto ranije, američki sekretar za odbranu, Robert Gejts izjavio je da neće tražiti od NATO saveznika da pošalju dodatnu pomoć snagama u Avganistanu, ali je odbio da komentariše da li će zahtevati slanje dodatnog broja američkih vojnika u tu zemlju. Gejts se nalazi na sastanku ministara odbrane NATO-a u prestonici Slovačke, Bratislavi. On je takođe rekao da će zatražiti civilnu pomoć članica alijanse, tačnije dobro upravljanje i obuku odbrambenih snaga u Avganistanu.

Generalni sekretar NATO-a, Anders Fog Rasmusen pozvao je na veće angažovanje u Avganistanu i podvukao da je to najkompleksniji zadatak u istoriji alijanse.

Izborne komisije sada imaju svega tri nedelje da pripreme drugi krug izbora, a otežavajuća okolnost je sneg koji bi mogao da izoluje udaljena ruralna područja.

XS
SM
MD
LG