Linkovi

Biljana Plavšić uskoro na slobodi


Švedska vlada saopštila je da će bivša predsednica Republike Srpske, Biljana Plavišić biti uslovno puštena na slobodu posle odslužene dve trećine zatvorske kazne od 11 godina na koju je osuđena zbog počinjenih ratnih zločina.

Švedski ministar pravde rekao je da će Plavšićeva biti puštena na slobodu idućeg utorka i da će moći da napusti zemlju.

Odlukom Haškog tribunala od prošlog meseca, 79-ogodišnjoj Biljani Plavšić odobreno je prevremeno puštanje iz zatvora. Njeno priznanje 2003. godine da je učestvovala u progonu Hrvata i Muslimana tokom rata u BiH, bilo je deo sporazuma sa sudom kako bi bile odbačene optužbe za genocid, istrebljenje i ubistvo. Članovi porodica bošnjačko-muslimanskih žrtava rata protestovali su zbog odluke Haškog tribunala da bivšu predsednicu RS prevremeno pusti na slobodu, dok su pripadnici bošnjačko-srpske zajednice pozdravili taj postupak.

Karadžiću potrebno još vremena

Za to vreme, haški optuženik Radovan Karadžić izjavio je da neće prisustvovati svom suđenju, koje treba da počne iduće nedelje.

U pismu upućenom Haškom tribunalu, Karadžić, koji inače planira da se brani sam, navodi da nije dobio dovoljno vremena da pripremi odbranu. Bivši lider Srba u BiH dodao je da bi mu za ovakav "džinovski" slučaj trebalo dodeliti barem dve godine za pripremu.

Karadžić se tereti po 11 osnova uključujći genocid tokom rata u BiH. On se više od 12 godina krio od vlasti, a uhapšen je u Beogradu jula 2008. Do sada je već nekoliko puta pokušao da odloži početak suđenja, koje je sada zakazano za 26. oktobar ove godine.

XS
SM
MD
LG