Linkovi

Ubijen visoki vojni zvaničnik u Pakistanu


U talasu nasilja koje je zahvatilo Pakistan u znak odmazde protiv ofanzive pakistanske vojske u Južnom Vaziristanu, danas su ubijeni visoki vojni zvaničnik i njegov vozač.

Vlasti navode da su dva napadača na motociklu u stambenom delu Islamabada, presreli vozilo u kojem se nalazio vojni zvaničnik i pucali na njega, ranivši u tom napadu i jednog vojnika.

General major Moinudin Ahmed, koji je ubijen u napadu, služio je u mirovnoj misiji UN-a u Sudanu, a u Pakistan je doputovao pre 4 dana zbog smrti svog tasta.

Za sada niko nije preuzeo odgovornost za napad, ali šef policije Islamabada, Kalim Imam okrivljuje pripadnike Talibana i tvrdi da njegovi ljudi aktivno tragaju za napadačima.

Talibanski ekstremisti su u proteklih par nedelja započeli seriju napada na policijske stanice, generalštabove, predstavništvo UN-a i Islamski univerzitet. Zbog povećanog nasilja u Pakistanu je do nedelje obustavljena nastava u školama širom zemlje.

Ofanziva pakistanske vojske na Južni Vaziristan počela je pre 5 dana, a cilj je područje u kojem se veruje da se nalazi baza lidera pakistanskih Talibana, Hakimulaha Mehsuda. Vojska je naišla na jak otpor pri pokušaju da zauzme Mehsudov rodni grad Kotkai.

Prema vojnim izveštajima, od početka ofanzive poginulo je najmanje 129 ekstremista i 18 pripadnika pakistanske armije, ali te brojke ne mogu da budu potvrđene iz nezavisnih izvora zbog nepristupačnosti mesta gde se odvijaju sukobi.

XS
SM
MD
LG