Linkovi

Potpredsednik Bajden u poseti Poljskoj


Američki potpredsednik Džo Bajden, koji boravi u poseti Poljskoj, dobio je uveravanja od strane premijera Donalda Tuska da će Varšava učestvovati u razmeštanju novog sistema antiraketne odbrane. Poljski zvaničnici saopštili su prošlog meseca u Vašingtonu, da će prihvatiti stacioniranje elemenata novog antiraktetnog štita.

Potpredsednik Džo Bajden je prvi visoki američki zvaničnik koji posećuje Poljsku pošto je predsednik Barak Obama otkazao planirani antiraketni štiti u Centralnoj Evropi, koji je predložio bivši predsednik Džordž Buš. Bajden je izjavio da će novi sistem antiraketne odbrane biti dovoljan da štiti Poljsku, a da je američka podrška Poljskoj ostaje čvrsta.
Poljska je u sklopu tog plana prihvatila stacioniranje na svom tlu antibalističkog sistema američke mornarice tipa „standardni projektil – 3“.

Predstavnici američke odbrane kažu da novi plan predviđa rakete presretače na američkim brodovima na Baltičkom moru i Mediteranu, kao i naoružanje na kopnu. Rakete presretači treba da obezbede zaštitu od eventualnog iranskog raketnog napada. Poljski premijer Donald Tusk rekao da je plan „veoma interesantan“ za Poljsku. Bajden je ovako objasnio prednosti novog sistema:

„Naš nov pristup antiraketnom sistemu zamišljen je kao odbrana od rastuće opasnosti ne samo za Sjedinjene Države nego pre svega za Evropu. Ta opasnost će biti rešavana pomoću proverene tehnologije koja će pokriti Evropu, uključujući Poljsku, i koja će biti efikasnija od prethodno planirane,“ rekao je Bajden.

Potpredsednik Bajden je takođe morao da umiri strepnje da će odustajanje od planova za obimniji sistem, koji je predlagala prethodna, Bušova administracija, značiti slom američko-poljskih odnosa.

Prošlomesečna izjava predsednika Obame da otkazuje razvoj antiraketnog štita koji je najavila prethodna administracija, uznemirila je mnoge Poljake. Neki političari su čak tvrdili da su Sjedinjene Države napustile region radi popravljanja odnosa sa Rusijom, koja se oštro protivila planovima Bušove administracije. Poljske novine objavljivale su alarmantne naslove o izdaji Vašingtona i trijumfu Moskve. Međutim, Bajden je pružio uveravanja Poljskoj da su Sjedinjene Države i NATO i dalje predane odbrani regiona.

„Prema članu 5 Severnoatlantskog ugovora, napad na jednu članicu znači napad na sve članice saveza. I ta strateška opredeljenost je apsolutna. Predsednik Obama i ja to smatramo nepobitnom obavezom,“ rekao je Bajden.

Potpredsednik Bajden, pored Poljske posećuje još Češku i Rumuniju.


XS
SM
MD
LG