Linkovi

Razgovori u Butmiru završeni bez dogovora


Razgovori političkih lidera BiH i predstavnika SAD i EU završeni su danas u Butmiru kod Sarajeva bez konkretnog dogovora. Međunarodni predstavnici vide pomak, jer su se sve strane saglasile da su evro-atlantske integracije zajednički cilj, međutim zvaničnici BiH ne vide skoro postizanje konačnog dogovora.

Iako napori američkih i evropskih predstavnika da se prevaziđe podeljenost između tri entiteta u BiH nisu uspeli, međunarodni predstavnici su, napuštajući sastanak, ocenili da je ipak postignut određeni napredak, konkretno rešenost zvaničnika BiH za pristup evro-atlantskim integracijama.

"Ono što je prema mom mišljenju važno jeste da sve strane imaju zajednički cilj, a to je BiH, koja je potpuno integrisana u evro-atlantsku zajednicu. Verujemo da je to jak osnov za postizanje dogovora o ostvarenju tog, zajedničkog, cilja. Smatram da se sada mora odstupiti od retorike i prihvatiti činjenica da će od postignutog dogovora o integracijama u NATO i EU imati koristi svi, bez obzira kojoj zajednici pripadali", rekao je zamenik državnog sekretara SAD, Džejms Stajnberg.

Na konferenciji za novinare posle završetka sastanka u vojnoj bazi Butmir kod Sarajeva, ministar spoljnih poslova Švedske, koja predsedava EU, Karl Bilt izrazio je optimizam bez obzira na negativan ishod razgovora.

"Primetna je bolja atmosfera među partijskim liderima, kao i opredeljenje za saradnju. Ipak, u potpunosti shvatam da ovaj proces zahteva još rada sa svim stranama, a i razgovore među njima. Zato će se naši stručnjaci vratiti i nastaviti rad", izjavio je Bilt.

Premijer Republike Srpske, Milorad Dodik, koji je odbacio predložene reforme kao "neustavne i pune dramatičnih promena” usmerenih protiv Srba, izjavio je posle neuspešnog sastanka da ništa nije dogovoreno.

"Logično je da treba završavati neka pitanja vezana za evropske integracije. Mi ćemo nastaviti da budemo u procesu sa našim jasnim stavom da ono što je predloženo pre dva-tri dana uopšte ne može da bude osnova za razgovore, jer je dramatična promena Dejtona vidljiva u tome", rekao je Dodik agenciji Rojters.

Sulejman Tihić, predsednik stranke Demokratska akcija (SDA), jedini koji je podržao stavke predloženih reformi u vezi sa promenom Ustava, okrivio je druge stranke za neuspeh razgovora.

"SDA je učinila sve da se postigne sporazum. Na žalost, drugi to nisu hteli zbog politike isključivosti kako minimalističke, tako i maksimalističke", smatra Tihić.

Predsednik Hrvatske demokratske zajednice BiH (HDZ), Dragan Čović, izrazio je nadu da će lideri nastaviti da traže kompromisno rešenje kako bi izvukli zemlju iz krize.

"Mislim da smo sve bliže deklaraciji o kojoj smo govorili. Jutros smo imali jedan sažetak onoga što smo radili ovih dana i naredni naš termin je 18. novembar, što je sastanak PIK-a u Sarajevu, do kada treba neke stvari rešiti ili ćemo ostati onde gde smo danas", zaključio je Čović.

Međunarodni učesnici u razgovorima pokušali su da umanje značaj razimoilaženja lidera BiH, stavljajući naglasak na to da svi imaju jedan cilj – evro-atlantske integracije. Međutim, neki zapadni analitičari ocenjuju da time samo žele da prikriju nelagodan neuspeh pregovora.

XS
SM
MD
LG