Linkovi

Medvedev i Tadić: Odnosi dve zemlje idu uzlaznom linijom


Na 65. godišnjicu oslobođenja Beograda, predsednik Ruske Federacije Dmitrij Medvedev doputovao je u zvaničnu posetu Srbiji. Prva u istoriji poseta predsednika Ruske federacije Srbiji izazvala je veliko interesovanje srpske javnosti, ali i 570 domaćih i stranih novinara. Ruski predsednik je dočekan uz najviše mere bezbednosti, a odmah po dolasku u Beograd Medvedev je iza zatvorenih vrata razgovarao sa pred-sednikom Srbije Borisom Tadićem.

Kako su se složila oba predsednika na konferenciji za novinare posle sastanka, odnosi dve zemlje idu uzlaznom linijom uz razumevanje u svim oblastima u kojima deluju dve države. Pred novinarima, Medvedev i Tadić nisu govorili o kreditu koji je Rusija odobrila Srbiji, ali je predsed-nik Ruske Federacije istakao da je glavna tema razgovora bila ekonomija - koja u slučaju Srbije i Rusije ima i geostrateški karakter. Uz stav da Rusija prihvata težnju Srbije da postane članica Evropske Unije, Dmitrij Medvedev je istakao i da je saradnja dve zemlje važna je za bezbednost regiona i cele Evrope:

"Sada smo na pravom putu i ovi projekti pokazuju istorijsku vezu Srbije i Rusije. Modernizacija NIS-a, učešće u izgradnji gasovoda 'Južni tok', podzemni rezervoar u Banatskom Dvoru, sve su to veliki projekti od kojih zavisi energetska bezbednost Evrope na čemu mi aktivno radimo," rekao je Medvedev.

Kosovo je bila nezaobilazna tema sastanka dva predsednika, a kako je rekao Medvedev, Srbije i dalje da računa na podršku Rusije u borbi sa očuvanje svog suvereniteta:

"Rusija će i dalje podržavati teritorijalni integritet i suverenitet Srbije i to na bazi međunarodnih normi. Međutim, podržaćemo i druge odluke Srbije, kao što su one vezane za evropske integracije," naglasio je ruski predsednik.

Zahvaljujući se na principijelnoj i snažnoj podršci Rusije u odbrani integriteta na Kosovu, predsednik Srbije je ponovio stav da Srbija nikada neće priznati nezavisnost Kosova i da, ostajući privržena principima međunarodnog prava, neće menjati svoju politiku u vezi s Kosovom:

"Ja sam još jednom izrazio prvenstveno zahvalnost Dmitriju Medvedevu, predsedniku Rusije, na principijelnoj i snažnoj podršci koju je ova zemlja dala Srbiji u odbrani vlastitog integriteta na Kosovu i Metohiji i potvrdio da Srbija neće menjati svoju politiku vezano za Kosovo," istakao je Tadić.

Delegacije dve države su danas potpisale i sedam međudržavnih ugovora, od kojih se dva odnose na gradnju gasovoda Južni tok i skladište gasa u Banatskom dvoru, a dogovorena je i gradnja zajedničkog centra za intervencije u vanrednim situacijama u Nišu.

Predsednici Ruske Federacije i Srbije položili su, u čast oslobođenja, Beograda i vence na spomenik oslobodiocima Beograda, među kojima je i oko hiljadu crvenoarmejaca koji su pali u borbama za Beograd.

Zajednička antifašistička borba bila je i tema dela obraćanja ruskog predsednika poslanicima u Domu Narodne skupštine. Kao prvi strani predsednik koji je govorio u srpskoj skupštini, Medvedev je, između ostalog rekao i da je Rusija spremna za harmonizaciju odnosa sa SAD i drugim zapadnim partnerima, uključujući mirnu i konstruktivnu saradnju s NATO. On je rekao da strateško partnerstvo Rusije i EU treba da bude noseći stub nove Evrope, pri čemu Rusija nema ništa protiv stupanja u EU novih članica, uključujući i zemlje Istočne Evrope:

"Za nas je najvažnije da se integracije novih članica u EU ne odražavaju na dobre odnose sa Rusijom, da ne nanose štetu međusobnoj saradnji, već da doprinose razvoju uzajamnog razumevanja. To se u potpunosti odnosi i na Srbiju."

Posle posete parlamanetu, predsednik Ruske Federacije je posetio i Srpsku pravoslavnu crkvu, a u Patrijaršiji mu je, u ime patrijarha Pavla uručen orden Svetog Save Prvog reda.
Večeras su, u centru Sava Predsednici Srbije i Rusije, Boris Tadić i Dmitrij Medvedev, prisustvovali i svečanoj akademiji povodom 65. godišnjice oslobođenja Beograda.

A povodom posete Dmitrija Medvedeva, analitičar Dušan Janjić kaže za Glas Amerike da je dolazak predsednika Ruske federacije važan momenat u odnosima dve zemlje, koji će pre svega imati ekonomski i bezbednosni sadržaj. Ne dovodeći u kontekst dolaska Medvedeva i nedavnu posetu američkog potpredsednika Džozefa Bajdena, Janjić ukazuje na važnost poruka koje su uputili predstavnici velikih sila:

"Ja shvatam i jednu i drugu posetu kao podsticaj Srbiji da konačno osmisli neku strategiju svog medjunarodnog postavljanja. Nisu imali razloga ni Vašington ni Moskva da budu zadovoljni srpskim petljanjem u iransko pitanje ili u Bliski istok. Nema tu mnogo oduševljenja ni kada predsednik Srbije kaže da Srbija ima četiri stuba spoljne politike, a inače ne mogu ni da zamislim kako Srbija izgleda sa četiri stuba, a da je jedan Kina. Prevelika je to igra da bi je iko shvatao ozbiljno i da ne bi bio podozriv prema takvoj Srbiji," ističe Janjić.

Iako se po oceni Janjića predsednici ne bave ekonomijom, jedan od važnih momenata ove posete je i razgovor o finansijskoj pomoći Rusije Srbiji. Po saznanjima sagovorika Glasa Amerike, Srbija može da računa na kredit od milijardu dolara od Rusije, ali neće sav novac otići za popu-njavanje rupa u srpskom budžetu:

"Nema milijarde za budžet. Paket investicioni znači energetika, infrastruktura, dostiže oko 800 miliona dakle u suštini može ući 200 miliona. Ja ne potcenjujem značaj tih 200 miliona u ovoj situaciji kada je zapravo Srbija ostala bez novca od glavnog kreditora a to je zapad," ukazuje Janjić.

Inače, danas je u Beograu boravio i premijer Republike Srpske, Milorad Dodik, koji je sedeo u prvom redu, blizu dva predsednika, na svečanoj akademiji u centru Sava.


XS
SM
MD
LG