Linkovi

U Butmiru nepomirljivi stavovi zvaničnika oko budućnosti BiH


U vojnoj bazi Butmir u Sarajevu nastavljeni su razgovori o reformama u Bosni i Hercegovini, bez obzira na primedbe srpske, hrvatske i bošnjačke strane da je predloženi paket mera za uspostavljanje funkcionalnijih institucija u BiH - neprihvatljiv.

Sastankom su kopredsedavali švedski ministar spoljnih poslova, Karl Bilt i američki zamenik državnog sekretara, Džejms Stajnberg, koji su početkom oktobra započeli razgovore sa bosanskim liderima u naporu da otklone zastoj koji bi mogao da destabilizuje političku situaciju u zemlji i regionu.

Predstavnici političkih stranaka u BiH preuzeli su u ponedeljak dokumenta za uspostavljanje funkcionalnijih institucija na državnom nivou, da bi BiH mogla da napreduje ka evro-atlantskim integracijama. Suština predloga SAD i EU su ustavne promene kojima bi trebalo da se poveća broj poslanika u Parlamentu BiH, da se bira predsednik države i dva potpredsednika, smanje neka ovlašćenja Predsedništva, a povećaju ovlašćenja Saveta ministara BiH.

Bosanskohercegovački politički lideri uglavnom nisu izrazili zadovoljstvo predlozima medjunarodnih predstavnika. Premijer Republike Srpske i lider SNSD-a, Milorad Dodik i lider HDZ BiH Dragan Čović, saopštili su da je predlog predstavnika EU i SAD o reformama u BiH - neprihvatljiv.

Po završetku današnjeg sastanka, predsednik stranke za BiH, Haris Silajdžić, koji je takođe izrazio nezadovoljstvo dokumentom, rekao je da je potrebno poštovanje Dejtonskog sporazuma.

"Prvo sam rekao da smo ovde zato što nismo ispoštovali Dejtonski sporazum i što smo birali šta ćemo ispoštovati iz Dejtonskog sporazuma i zbog toga smo danas ovde i zbog toga imamo situaciju kakva jeste. Dakle tolerisanje kršenja Dejtonskg sporazuma nas je ovde dovelo", izjavio je Silajdžić za agenciju Rojters.

Za to vreme, građani Sarajeva protestovali su ispred baze u Butmiru u kojoj se održavaju razgovori.

"Želimo da pošaljemo jasnu poruku kako javnosti tako i ljudima koji su na sastancima, koji upravo odlaze, da mi želimo normalnu državu, da smo mi normalni ljudi koji žele da žive normalno, a da su oni glavni uzrok što mi ne živimo normalno. Oni su u ovih nešto više od 10 godina imali mogućnosti i sijaset prilika da se dogovore o nadgradnji Dejtona, odnosno da provedu Dejton. Nisu uradili ni jedno niti rade drugo. Oni jedini mogu da uspeju u ovom haosu, njima je jedino dobro tu", rekao je član udruženja "Gradjanska akcija" Dario Bilić.

Razgovori u Butmiru nastaviće se u sredu, mada je njihov ishod doveden u pitanje sveukupnim nezadovoljstvom zainteresovanih strana.

XS
SM
MD
LG