Linkovi

Robert Gejts: "Nema alternative američko-japanskom sporazumu o bezbednosti"


Slično Obaminoj administraciji, nova japanska vlada vodila je izbornu kampanju koja se oštro suprotstavljala politici prethodne vlade, koju je odmah po ustoličenju podvrgla reviziji. Američki sekretar za odbranu Robert Gejts izrazio je razumevanje, ali da je japanskom ministru inostranih poslova Katsuji Okadi rekao da su Sjedinjene Države predane održavanju postojećeg dogovora o izmeni bezbednosnog aranžmana između dve zemlje.

„Mi u administraciji predsednika Obame, razumemo šta znači prolaziti kroz period tranzicije. Dok vaša vlada preuzima nove dužnosti, želim da predočim da su Sjedinjene Države uz vas i da smo predani unapređenju i sprovođenju dogovorene agende za transformaciju našeg savezništva,“ rekao je Gejts.

Pre toga, u avionu kojim je leteo za Tokio, sekretar Gejts je bio još jasniji.

„Moramo da krenemo napred sa dogovorenim sporazumom. Pregovori o tome trajali su 15 godina. Svi njegovi elementi su međusobno uklopljeni. Zato je važno nastaviti sa tim. Što se nas tiče, zaista ne postoji alternativa tom aranžmanu postignutom pregovorima,“ rekao je Gejts.

Sekretar Gejts kaže da su tokom dugih pregovora istražene sve moguće alternative i da je ustanovljeno da su one – kako se izrazio – "ili politički neodržive ili operativno nefunckionalne“. I mada američki zvaničnici smatraju da su moguće manje izmene u vezi sa jednom vazduhoplovnom bazom na Okinavi, Gejts je izrazio sumnju da bi američki Kongres odobrio značajnije izmene sporazuma, pogotovo ako bi iziskivale povećanje američkih troškova.

Među dogovorenim izmenama je i ona koja se odnosi na rekonfiguraciju američkih snaga u Japanu, prema kojoj bi 18 hiljada marinaca sada stacioniranih na Okinavi bilo prebačeno na Guam, što bi dovelo do zatvaranja jednog aerodroma u nastanjenom području i izgradnje novog u postojećoj američkoj bazi u severnom delu ostrva. Američki zvaničnici tvrde da je postignuti dogovor od obostrane koristi i da bi bilo kakva izmena mogla da potkopa ceo aranžman.

Nova vladajuća Demokratska stranka Japana, vodila je kampanju za tvrđu politiku prema Sjedinjenim Državama. Jedan od prvih koraka nove vlade bila je najava da će okončati pomorsko snabdevanje gorivom koalicionih teretnih brodova koji plove za Avganistan i od njega. Taj potez neki u Japanu smatraju izrazom nezavisnosti od američke politike.

Međutim, Robert Gejts, prvi američki zvaničnik u poseti Tokiju posle stupanja na vlast nove japanske vlade, rekao je da će podsetiti nove japanske lidere da je Avganistan koalicioni poduhvat i misija NATO-a i da snabdevanje gorivom više pomaže drugim zemljama nego Sjedinjenim Državama.

„Nekoliko zemalja ima veću korist od tog snabdevanje gorivom nego Sjedinjene Države. Stoga ne vidim zašto se to tumači kao usluga Sjedinjenim Državama umesto doprinos Japana, srazmeran njenom međunarodnom ugledu kao jedna od svetskih sila i druga najbogatija zemlja u svetu,“ rekao je Gejts.

Ipak, američki sekretar za odbranu je dodao da odlazi u Tokio sa spiskom opcija o drugim korisnim merama koje bi Japan mogao da preduzme, kao što je slanje instruktora za obuku avganistanskih snaga bezbednosti i obezbeđivanje sredstava za razvojne projekte u Avganistanu.

XS
SM
MD
LG